Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie wordt gemaakt door het persen van olijven(vruchtvlees en de pitten).

Er zijn verschillende soorten olijfolie:

- olijfolie van eerste persing (vierge)

- geraffineerde olijfolie, bij de raffinage wordt onzuiverheden uit de olie gehaald door verhitting en afkoeling

- Olijfolie samengesteld uit olijfolie van de eerste persing en geraffineerde olijfolie

Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is goed voor de gezondheid. Daarnaast heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E.

De meeste olijfolie komt uit landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Tunesië, Turkije, Syrië en Marokko.

Productie

Een olijfboom produceert 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. 90% van de olijven wordt gebruikt voor de productie van olijfolie.

De olijven worden 24 uur na de oogst geperst. Uit zowel het vruchtvlees en de pitten van de olijf komt olie. Het vruchtvlees bevat 30-50% olie, de pitten 5%. De olijfolieperserij maakt olijfolie van verschillende kwaliteiten en met verschillende zuiverheid. Na het persen ontstaat een olijfpasta. Door deze voorzichtig te kneden scheidt de olie zich af. Vervolgens gaat deze olie in de centrifuge om het water van de olie te scheiden. De laatste stap bestaat uit het filteren en bottelen van de olie.

Bereiden

Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden.

Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.

Bron: Voedingscentrum Nederland

Filter
Aflopend sorteren

3 Items

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst
Filter
Aflopend sorteren

3 Items

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst