Druivensoorten Beschrijving

Aglianico

 

Een volle rode druivensoort die voornamelijk in Zuid-Italië wordt verbouwd, deze druif is bekend om zijn hoge zuurgraad en smaken van zwart fruit, leer en rook. Aglianico is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio's Campanië en Basilicata in Zuid-Italië. Deze staan bekend om het produceren van wijnen met een volle body met hoge tannines en een scala aan smaken, waaronder zwarte kersen, bramen, zoethout en leer. Aglianico druiven zijn zuur en kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van jeugdig en fruitig tot volwassen en complex. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen, en kan ook worden gemengd met andere druivensoorten, zoals Barbera en Sangiovese, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Aglianico wordt vaak gecombineerd met stevige en smaakvolle gerechten, zoals gegrild vlees, stoofschotels en pasta met rijke sauzen. Het is ook een populaire wijn om op zichzelf te drinken, omdat hij vaak rijke en complexe smaken vertoont die zonder voedsel kunnen worden genoten.

Albariño

Albariño is een witte wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Rías Baixas in Galicië in Spanje, evenals in de regio Vinho Verde in Portugal. Deze gebieden staan bekend om het produceren van wijnen met een hoge zuurgraad met smaken van perzik, abrikoos, citrus en mineralen, vaak met een kenmerkende zoute toon. De wijn wordt meestal in een frisse en verfrissende stijl gemaakt en wordt vaak gefermenteerd en gerijpt in roestvrij staal om de smaken van vers fruit te behouden.

Albariño is bijzonder geschikt om te combineren met zeevruchten en schaaldieren, maar ook salades, lichte pasta's en gegrilde groenten.

Auxerrois

Auxerrois wijnen zijn typisch medium-bodied met een matige zuurgraad en smaken van witte perzik, abrikoos en honing. De wijn kan droog of halfdroog zijn en er kan ook een mousserende wijn van worden gemaakt.

Als het gaat om het combineren van Auxerrois wijn met eten, is het een veelzijdige wijn die kan worden gecombineerd met een scala aan gerechten. Enkele suggesties: zeevruchten, wit vlees, zachte kazen, Aziatische keuken en lichtere vegetarische gerechten.

Barbera

Barbera is een van de meest aangeplante rode wijn druivensoorten in Italië en wordt voornamelijk geteeld in de regio Piemonte. Barbera staat bekend om zijn hoge zuurgraad, die de wijn een verfrissende zuurheid geeft, en smaken van kersen, pruimen en kruiden. Barbera wijnen worden vaak gemaakt in een frisse en fruitige stijl die het best jong kan worden genoten, hoewel deze wijn ook kan worden gerijpt in eikenhouten vaten om een meer complexe en gestructureerde wijn te creëren.

Barbera is veelzijdig en past goed bij een breed scala aan gerechten, waaronder pastagerechten op basis van tomaten, gegrild vlees en harde kazen.

Cabernet Franc

Cabernet Franc is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Bordeaux in Frankrijk, maar ook in veel andere wijnregio's over de hele wereld wordt verbouwd. Deze druivensoort staat bekend om het produceren van wijnen met een medium body met een scala aan smaken, waaronder bramen, frambozen, zwarte peper en tabak, vaak met een uitgesproken kruidachtig karakter. Cabernet Franc wordt vaak gebruikt als mengdruif in Bordeaux-melanges, maar wordt ook in veel regio's als cépagewijn gemaakt, met name in de Loire-vallei in Frankrijk en in de Verenigde Staten. De wijn wordt typisch gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen, en kan ook gemaakt worden in een frisse en fruitige stijl die het best jong gedronken kan worden.

Cabernet Franc is een veelzijdige druivensoort die goed samengaat met een scala aan gerechten, waaronder geroosterd vlees, gegrilde groenten en harde kazen. Het is een populaire druivensoort die over de hele wereld erkenning heeft gekregen voor zijn medium-bodied, smaakvolle wijnen met een uitgesproken kruidig karakter.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een rode wijn druivensoort die een van de meest aangeplante en erkende druivensoorten ter wereld is. Voornamelijk verbouwd in de regio Bordeaux in Frankrijk, maar wordt ook verbouwd in veel andere wijnregio's over de hele wereld, waaronder Californië, Chili en Australië.

Cabernet Sauvignon staat bekend om het produceren van wijnen met een volle smaak, hoge tannines en een scala aan smaken, waaronder zwarte bessen, zwarte kersen, tabak en ceder. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen, en kan ook worden gemengd met andere druivensoorten, zoals Merlot en Cabernet Franc, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Cabernet Sauvignon is een populaire druivensoort die goed samengaat met een scala aan gerechten, waaronder rood vlees, stevige stoofschotels en sterke kazen.

Carignan

Carignan (ook bekend als Carignano of Mazuelo) is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de mediterrane regio's van Frankrijk en Spanje. Het is een hoogproductieve druif die ooit op grote schaal in de regio werd aangeplant vanwege zijn vermogen om grote hoeveelheden wijn te produceren, maar de laatste jaren uit de gratie is geraakt vanwege zijn lage reputatie op het gebied van kwaliteit en harde tannines.

Carignan staat bekend om het produceren van wijnen die vol zijn met een hoge zuurgraad en een scala aan smaken, waaronder bramen, zwarte kersen, pruimen en specerijen. De wijn wordt vaak gemengd met andere druivensoorten, zoals Grenache en Syrah, om de complexiteit toe te voegen en de tannines te verzachten.

Carignan wordt soms ook gebruikt om rosé wijnen te maken en wordt soms gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen.

Carménère

Carménère is een rode wijn druivensoort die oorspronkelijk werd verbouwd in de regio Bordeaux in Frankrijk, maar nu voornamelijk in Chili wordt verbouwd. Het staat bekend om het produceren van wijnen die medium tot full-bodied zijn met aroma's van donker fruit, zoals bramen en zwarte kersen, evenals kruidige tonen en een vleugje kruiden. Carménère wijnen worden meestal gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen, en kunnen met de jaren smaken van tabak, leer en chocolade ontwikkelen.

Carménère werd ooit als uitgestorven beschouwd in Bordeaux vanwege zijn vatbaarheid voor ziekten en moeilijk rijpen, maar werd in de jaren negentig herontdekt in Chili, waar het werd aangezien voor Merlot. Tegenwoordig is Chili de grootste producent van Carménère, waar het vaak wordt gebruikt om cépagewijnen te maken of wordt gemengd met andere druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot.

De wijn past goed bij een scala aan gerechten, waaronder gegrild vlees, stevige stoofschotels en sterke kazen.

Chardonnay

Chardonnay is een witte wijn druivensoort die op grote schaal wordt verbouwd in veel wijnregio's over de hele wereld, waaronder Frankrijk, Californië, Australië en Zuid-Afrika. Het is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld en staat bekend om het produceren van wijnen met een volle body, een rijke, boterachtige textuur en een scala aan smaken die kunnen variëren afhankelijk van de wijnbereidingsstijl. Chardonnay druiven hebben een groengele kleur en zijn relatief neutraal van smaak in vergelijking met andere druivensoorten, waardoor ze een populaire keuze zijn voor wijnmakers die hun eigen stijl aan de wijn willen meegeven. Chardonnay wijnen kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van knapperig en licht tot rijk en eikenachtig, afhankelijk van het gebruikte fermentatie- en verouderingsproces. Chardonnay wijnen hebben vaak een fruitig aroma, met tonen van appel, peer en citrus, evenals een vleugje vanille en toast door eikenhoutrijping.

Chardonnay wordt vaak gecombineerd met zeevruchten, kip en romige pastagerechten, evenals zachte kazen zoals brie en camembert.

Chardonnay wordt ook gebruikt om mousserende wijnen te maken, met name in de Champagnestreek van Frankrijk, waar het wordt gemengd met Pinot Noir en Pinot Meunier om traditionele champagne te maken.

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een witte wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Loire-vallei in Frankrijk, maar ook wordt verbouwd in andere wijnregio's over de hele wereld, waaronder Zuid-Afrika, Californië en Australië. Het is een veelzijdige druif die een scala aan wijnen kan produceren, van droog tot zoet, maar ook mousserende en versterkte wijnen. Chenin Blanc staat bekend om zijn hoge zuurgraad en smaken van honing, appel en kweepeer. In droge stijlen kan het ook smaken van citroen, perzik en mineraal hebben. De wijn kan worden gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen, maar wordt ook jong en fris gedronken.

Chenin Blanc is een druivensoort die kan worden gecombineerd met een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder zeevruchten, gevogelte en salades. In zoetere stijlen past het goed bij desserts en kazen.

Cinsault

Cinsault (ook bekend als Cinsaut) is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei en de Languedoc-regio's van Frankrijk, evenals in andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten. Het is een hoogproductieve druif die vaak wordt gebruikt als mengdruif om zachtheid en fruitigheid toe te voegen aan andere, meer tanninerijke druivensoorten. Cinsault staat bekend om het produceren van wijnen die licht tot medium-bodied zijn met smaken van framboos, aardbei en kruiden. De wijn kan worden gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en structuur toe te voegen, maar wordt ook jong en fris gedronken.

Cinsault is een druivensoort die goed samengaat met een scala aan voedingsmiddelen, waaronder gegrild vlees, pastagerechten en gekruide gerechten.

Dolcetto

Dolcetto is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in het noordwesten van Italië. Het is een vroegrijpe druif die bekend staat om het produceren van toegankelijke en makkelijk te drinken wijnen. Dolcetto is typisch een medium-bodied wijn met aroma's van bramen, zwarte kersen en pruimen, evenals hints van zoethout en kruiden. Het wordt vaak jong geconsumeerd, omdat het doorgaans niet profiteert van uitgebreide rijping in eikenhouten vaten.

Dolcetto is een veelzijdige druivensoort die kan worden gecombineerd met een breed scala aan gerechten, waaronder pizza, pasta en gegrild vlees.

Gamay

 

Gamay is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Beaujolais regio in Frankrijk. Het staat bekend om het produceren van wijnen die licht en fruitig zijn, met smaken van aardbei, framboos en kers. De wijn kan ook subtiele hints van kruiden, aarde en mineraliteit hebben. Gamay-wijnen worden meestal gemaakt met behulp van koolzuurmaceratie, een wijnbereidingstechniek die de fruitigheid en frisheid van de wijn verbetert. Dit resulteert in wijnen met een lage tannine en zuurgraad, waardoor ze gemakkelijk te drinken en te genieten zijn.

Gamay is een druivensoort die goed samengaat met een scala aan voedingsmiddelen, waaronder geroosterd vlees, gegrilde groenten en lichte kazen. Het wordt ook gebruikt om roséwijnen te maken, die over de hele wereld steeds populairder worden.

Gewürztraminer

Gewürztraminer is een witte wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Elzas in Frankrijk, maar ook in Duitsland, Oostenrijk en andere wijnregio's over de hele wereld. Het staat bekend om het produceren van wijnen die zeer aromatisch zijn, met smaken en aroma's van lychee, rozenblaadjes, passievrucht en kruiden. Gewürztraminer wijnen zijn typisch medium tot full-bodied, met een licht olieachtige textuur en een lage zuurgraad. De wijn kan ook hints hebben van honing, gember en tropisch fruit, en kan licht zoet of droog zijn.

Gewürztraminer is een druivensoort die goed samengaat met gekruide gerechten, zoals de Thaise of Indiase keuken. Het past ook goed bij rijk, vet voedsel, zoals foie gras of eend. Daarnaast wordt het gebruikt om zoete dessertwijnen te maken, zoals late oogst of botrytized wijnen.

Grenache

Grenache (ook bekend als Garnacha) is een rode wijn druivensoort die over de hele wereld wordt aangeplant, met name in Spanje, Frankrijk en Australië. Grenache staat bekend om het produceren van wijnen met een gemiddelde tot volle smaak, met smaken van aardbei, framboos en zwarte kers, evenals hints van kruiden en aarde. Grenache wijnen kunnen variëren van licht en fruitig tot rijk en complex, afhankelijk van waar ze worden verbouwd en hoe ze worden gemaakt. De druif wordt vaak gemengd met andere variëteiten, zoals Syrah en Mourvèdre, om volle en complexe wijnen te produceren.

Grenache is een druivensoort die goed samengaat met een scala aan gerechten, waaronder geroosterd vlees, stoofschotels en gegrilde groenten. Het wordt ook gebruikt om zoete versterkte wijnen te maken, zoals de beroemde vin doux naturel uit de Zuid-Franse regio Rivesaltes.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een druivensoort voor witte wijn die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk, en in mindere mate in Slowakije en Tsjechië. Grüner Veltliner staat bekend om het produceren van wijnen die licht tot medium-bodied zijn, met smaken van groene appel, citroen en witte peper, evenals een kenmerkende mineraliteit.

Grüner Veltliner wijnen zijn vaak droog, met een hoge zuurgraad en een licht kruidige afdronk.

Deze wijnen zijn veelzijdig en kunnen worden gecombineerd met een scala aan gerechten, waaronder zeevruchten, gevogelte en pittige Aziatische gerechten.

Malbec

Malbec is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Argentinië, maar ook in andere wijnregio's over de hele wereld, zoals Frankrijk en de Verenigde Staten. Malbec staat bekend om het produceren van wijnen met een medium tot volle body, met smaken van bramen, pruimen en zwarte kersen, evenals hints van chocolade en kruiden. Malbec wijnen worden vaak gekenmerkt door hun diepe, donkere kleur en zachte tannines. Ze worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten om extra complexiteit en diepte aan de wijn toe te voegen. Het wordt ook gebruikt om gemengde wijnen te maken, zoals de beroemde Bordeaux-melange uit Frankrijk, waar hij typisch wordt gemengd met Cabernet Sauvignon en Merlot.

Malbec is een druivensoort die goed samengaat met een scala aan gerechten, waaronder gegrild vlees, stoofschotels en sterke kazen.

Merlot

Merlot is een rode wijn druivensoort die wordt verbouwd in wijngebieden over de hele wereld, waaronder Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en Chili. Merlot staat bekend om het produceren van wijnen met een gemiddelde tot volle smaak, met smaken van zwarte kersen, pruimen en chocolade, evenals hints van specerijen en kruiden. Merlot wijnen worden vaak gekenmerkt door hun zachte tannines en gladde textuur. Ze worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten om extra complexiteit en diepte aan de wijn toe te voegen.

Merlot is een druivensoort die goed samengaat met een scala aan gerechten, waaronder geroosterd vlees, stoofschotels en harde kazen.

Montepulciano

Montepulciano is een stad in Toscane, Italië, bekend om de productie van de beroemde Vino Nobile di Montepulciano-wijn. Het is echter belangrijk op te merken dat de Montepulciano druivensoort niet wordt gebruikt bij de productie van deze wijn. In plaats daarvan wordt de wijn gemaakt van Sangiovese druiven, soms met kleine hoeveelheden andere druivensoorten. Vino Nobile di Montepulciano is een rode wijn die bekend staat om zijn complexiteit en diepte van smaak, met tonen van zwarte kersen, pruimen en leer , evenals hints van tabak en kruiden. De wijn rijpt gedurende een bepaalde periode in eikenhouten vaten, wat helpt om de rijkdom en complexiteit te verbeteren. Naast Vino Nobile di Montepulciano produceert de stad Montepulciano ook andere wijnen, waaronder Rosso di Montepulciano, gemaakt van dezelfde druivensoorten als Vino Nobile di Montepulciano, maar korter gerijpt en bedoeld om geconsumeerd terwijl ze nog jong en vers zijn.

Montepulciano past goed bij gegrild of geroosterd vlees, pastagerechten, harde kazen, risotto en charcuterie of antipastischotels.

Mourvèdre

 

Mourvèdre, ook bekend als Monastrell in Spanje, is een rode wijn druivensoort die veel wordt verbouwd in de wijngebieden van Frankrijk, Spanje en Australië. Het staat bekend om zijn kleine bessen met dikke schil die diepgekleurde, volle wijnen produceren met hoge tannines en zuurgraad. In Frankrijk wordt Mourvèdre vaak gebruikt als mengdruif in de wijnen van de Rhône-vallei, met name in Châteauneuf-du-Pape en Bandol. In Spanje is het een belangrijke druivensoort in de wijnen van Jumilla en Yecla. In Australië wordt het vaak gebruikt in blends met Shiraz en Grenache.

Wijnen op basis van Mourvèdre kunnen worden gecombineerd met een breed scala aan gerechten vanwege hun hoge tannines en zuurgraad, waardoor ze veelzijdig en voedselvriendelijk zijn. Hier zijn enkele suggesties voor het combineren van wijnen op basis van Mourvèdre: gegrild of geroosterd vlees, stoofschotels en gestoofde gerechten, pittige gerechten, harde kazen en charcuterie.

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau is een witte wijn druivensoort die eind 19e eeuw in Zwitserland werd gecreëerd door Hermann Müller. Het wordt nu op grote schaal geteeld in Duitsland, Oostenrijk en delen van Zwitserland, en is een kruising tussen de druivensoorten Riesling en Madeleine Royale. Müller-Thurgau-wijnen zijn doorgaans licht van smaak met een matige zuurgraad en aroma's van appel, peer en bloemige tonen. Ze worden vaak geproduceerd als droge wijn, maar kunnen ook in een lichtzoete stijl worden gemaakt.

Müller-Thurgau is een veelzijdige wijn die kan worden gecombineerd met een scala aan gerechten, vooral die met lichtere smaken en ingrediënten.

Muscat/Moscato

Muscat is een druivenfamilie die bekend staat om hun kenmerkende bloemige en fruitige aroma's en die over de hele wereld veel wordt gebruikt bij het maken van wijn. De druiven zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, roze en zwart, en kunnen worden gebruikt om zowel droge als zoete wijnen te produceren. De meest bekende Muscat-wijnen zijn zoete wijnen, zoals Muscat de Beaumes-de-Venise en Moscato d'Asti, die worden geproduceerd door de gisting te stoppen voordat alle druivensuiker is omgezet in alcohol. Hierdoor blijft de wijn achter met restsuiker en een zoete smaak. Muscat-druiven worden ook gebruikt om droge wijnen te produceren, die typisch licht en verfrissend zijn met smaken van citrus, perzik en abrikoos.

Deze wijnen worden vaak gekoeld geserveerd en kunnen worden gecombineerd met een breed scala aan gerechten, zoals salades, zeevruchten en pittige Aziatische gerechten.

Nebbiolo

Nebbiolo is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in het noordwesten van Italië, en is de druif achter enkele van de beroemdste en meest leeftijdswaardige wijnen van Italië, waaronder Barolo en Barbaresco. De wijnen gemaakt van Nebbiolo staan bekend om hun hoge tannines en zuurgraad, evenals hun complexe aroma's en smaken van rood fruit, teer, rozen en tabak. Het is een kieskeurige druif om te telen, die een specifiek klimaat en bodemtype vereist, en is relatief zeldzaam en duur.

Nebbiolo is een veelzijdige wijn die goed past bij een verscheidenheid aan gerechten. Door de hoge tannines en zuurgraad past het goed bij rijke, vlezige gerechten, zoals geroosterd rundvlees, lamsvlees of wildvlees. Het past ook goed bij stevige stoofschotels en gestoofde gerechten, zoals osso buco of coq au vin.

Pinotage

Pinotage is een rode wijn druivensoort die voornamelijk in Zuid-Afrika wordt verbouwd. Het werd in 1925 gecreëerd door Pinot Noir en Cinsaut (ook bekend als Hermitage) te kruisen, vandaar de naam "Pinotage". Pinotage staat bekend om het produceren van volle wijnen met smaken van donker fruit, rook en aarde, evenals een kenmerkende noot van rubber of verbrand plastic. Dit unieke smaakprofiel wordt vaak "Pinotage funk" genoemd en is een polariserende eigenschap onder wijndrinkers. Pinotage wordt over het algemeen gerijpt in eikenhouten vaten, die smaken van vanille en kruiden aan de wijn kunnen geven. Het is een populaire en belangrijke druivensoort in Zuid-Afrika en wordt vaak gebruikt om gedurfde en onderscheidende wijnen te produceren die uniek zijn voor Zuid-Afrika.

Pinotage wordt vaak gecombineerd met rijke en smaakvolle gerechten, zoals gebarbecued vlees, wildvlees en stevige stoofschotels. Het past ook goed bij sterke en gedurfde kazen, zoals blauwe kaas of oude cheddar. Licht gekoeld geserveerd kan het ook een verfrissende combinatie zijn met pittige of smaakvolle Aziatische gerechten.

Pinot Blanc

Pinot Blanc is een druivensoort voor witte wijn die veel wordt verbouwd in de Elzas in Frankrijk, maar ook in Duitsland, Italië, Oostenrijk en verschillende andere landen. Het is een mutatie van de Pinot noir-druivensoort en staat bekend om het produceren van lichte tot medium-bodied wijnen met een verfrissende zuurgraad en een delicaat smaakprofiel. Pinot Blanc-druiven hebben een dunne schil en produceren wijnen met weinig tannines en vaak een licht bloemig of fruitig aroma, met tonen van groene appel, peer en citroen. Deze wijnen kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van droog en knapperig tot lichtzoet, en worden meestal gerijpt in roestvrijstalen tanks om hun frisheid en fruitige smaken te behouden. Pinot Blanc wordt vaak gemengd met andere druivensoorten, zoals Pinot Gris en Riesling, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Pinot Blanc past goed bij een grote verscheidenheid aan gerechten vanwege de hoge zuurgraad en het verfrissende karakter. Enkele suggesties voor het combineren van Pinot Blanc zijn zeevruchten, gevogelte, pasta's, salades, lichtere vegetarische gerechten.

Pinot Gris

Pinot Gris is een witte wijn druivensoort die veel wordt verbouwd in onder andere Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Het is een mutatie van de Pinot Noir druivensoort en staat bekend om het produceren van wijnen met een gemiddelde tot volle body, een rijke textuur en een complex smaakprofiel. Pinot Gris druiven hebben een roze-grijze kleur en produceren wijnen die in kleur variëren van lichtgeel tot diep goud. De wijn heeft typisch een fruitig aroma, met tonen van rijpe peer, appel en citrus, evenals een vleugje kruiden. Pinot Gris-wijnen kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van kurkdroog tot lichtzoet, waarbij sommige regio's, zoals de Elzas in Frankrijk, bekend staan om het produceren van wijnen met een rijkere, vollere stijl.

Pinot Gris wordt vaak gecombineerd met zeevruchten, gevogelte en pittige gerechten, evenals romige sauzen en zachte kazen.

Pinot Noir

Pinot Noir is een rode wijndruivensoort die veel wordt verbouwd in koelere klimaatregio's over de hele wereld, waaronder Bourgondië in Frankrijk, Oregon en Californië in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Pinot Noir staat bekend om het produceren van wijnen die licht tot medium-bodied zijn, met een zijdezachte textuur en een complex smaakprofiel met tonen van kersen, frambozen en aardse ondertonen. Pinot Noir-druiven hebben een dunne schil en zijn notoir moeilijk te telen en te cultiveren, waardoor ze een gewaardeerde druivensoort zijn onder wijnmakers. Pinot noir-wijnen kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van licht en fruitig tot vol en rijk, afhankelijk van de gebruikte wijnbereidingstechnieken.

Pinot Noir wordt vaak gecombineerd met gerechten zoals zalm, eend en champignongerechten, evenals zachte kazen zoals brie en camembert.

Het wordt ook gebruikt om mousserende wijnen te maken, vooral in de Champagnestreek van Frankrijk, waar het wordt gemengd met Chardonnay en Pinot Meunier om traditionele champagne te maken.

Primitivo

Primitivo is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Apulië in Italië, maar ook in Californië en andere wijnregio's over de hele wereld. Primitivo staat bekend om het produceren van volle, rijke wijnen met een hoog alcoholgehalte en een fruitig smaakprofiel, met tonen van bramen, pruimen en kruiden. Primitivo druiven hebben een dikke schil en een hoog suikergehalte, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het maken van rijpe, volle wijnen. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om hem een vleugje vanille en kruiden te geven en om de tannines te verzachten.

Enkele populaire voedselcombinaties voor Primitivo zijn gegrild of geroosterd vlees, zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees, maar ook pastagerechten op basis van tomaten, stoofschotels en stevige groentegerechten zoals ratatouille. Primitivo past ook goed bij oude kazen zoals Pecorino en Parmezaanse kaas, maar ook bij pittige gerechten, zoals zwartgeblakerde kip in Cajun-stijl of gegrilde chorizoworstjes.

Prosecco

De druivensoort die wordt gebruikt om Prosecco te maken, heet Glera. Het is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Veneto in Italië, maar ook in andere delen van Italië en over de hele wereld. Glera-druiven staan bekend om hun hoge zuurgraad, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het maken van mousserende wijnen.

Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode, waarbij de secundaire gisting plaatsvindt in grote tanks onder druk in plaats van in de fles, zoals bij de traditionele methode die wordt gebruikt om champagne te maken. Dit resulteert in een mousserende wijn die doorgaans lichter en fruitiger van stijl is dan champagne.

Riesling

Riesling is een witte wijn druivensoort die voornamelijk in Duitsland wordt verbouwd, maar ook in andere koele klimaatregio's over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, Frankrijk en Australië. Rielsing staat bekend om het produceren van wijnen met een lichte tot medium body, een frisse zuurgraad en een scala aan smaken, waaronder tonen van appel, perzik, honing en bloemenaroma's. Riesling-druiven zijn zeer veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van kurkdroog tot zoet en weelderig. De wijn wordt vaak gerijpt in roestvrijstalen tanks om de frisse zuren en smaken van vers fruit te behouden, hoewel hij ook kan worden gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen.

Riesling wordt vaak gecombineerd met pittige gerechten, zoals de Thaise en Indiase keuken, maar ook met zeevruchten, salades en lichte pastagerechten. Het is ook een populaire wijn om zo te drinken als aperitief of om met vrienden van te genieten op een warme zomerdag.

Rivaner

Rivaner is een witte wijn druivensoort die in Duitsland ook wel Müller-Thurgau wordt genoemd. Het is een kruising tussen de druivensoorten Riesling en Madeleine Royale en wordt veel verbouwd in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Rivaner-wijnen zijn typisch licht van body met een matige zuurgraad en smaken van appel, peer en bloemige tonen. Ze worden vaak geproduceerd als droge wijn, maar kunnen ook in een lichtzoete stijl worden gemaakt.

Rivaner is een veelzijdige wijn die kan worden gecombineerd met een scala aan gerechten, met name gerechten met lichtere smaken en ingrediënten.

Sangiovese

Sangiovese is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Midden-Italië, met name in de regio Toscane. Deze druif staat bekend om het produceren van wijnen met een gemiddelde tot volle body, met een hoge zuurgraad, stevige tannines en een scala aan smaken, waaronder kersen, pruimen, leer en aardse ondertonen. Sangiovese is een zeer veelzijdige druivensoort die in verschillende stijlen kan worden gemaakt, van licht en fruitig tot krachtig en tanninerijk. Het wordt vaak gemengd met andere druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Sangiovese wordt vaak gecombineerd met de Italiaanse keuken, waaronder pastagerechten met sauzen op basis van tomaten, evenals gegrild vlees en oude kazen. Het wordt ook gebruikt om de beroemde Chianti-wijn te maken, een mix van Sangiovese en andere druivensoorten.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een witte wijn druivensoort die in veel wijnregio's over de hele wereld wordt verbouwd, waaronder Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Californië en Zuid-Afrika. Sauvignon Blanc staat bekend om het produceren van wijnen met een lichte body met een hoge zuurgraad en een scala aan smaken, waaronder citrus, tropisch fruit en grassige tonen. Sauvignon Blanc druiven zijn zeer veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van kurkdroog tot zoet en weelderig. De wijn wordt vaak gerijpt in roestvrijstalen tanks om de frisse zuren en smaken van vers fruit te behouden, hoewel hij ook kan worden gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen.

Sauvignon Blanc wordt vaak gecombineerd met visgerechten, zoals oesters, mosselen en garnalen, maar ook salades, lichte pastagerechten en geitenkaas. Het is ook een populaire wijn om zo te drinken als aperitief of om met vrienden van te genieten op een warme zomerdag.

Over het algemeen is Sauvignon Blanc een veelzijdige druivensoort die wijnen produceert die over de hele wereld worden genoten vanwege hun frisse zuurgraad, verse fruitsmaken en het vermogen om goed te combineren met een scala aan voedingsmiddelen.

Syrah

Syrah, ook bekend als Shiraz, is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei in Frankrijk, Australië en Californië. Deze druif staat bekend om het produceren van wijnen die vol zijn met stevige tannines en een scala aan smaken, waaronder bramen, zwarte peper, rook en specerijen. Syrah druiven zijn zeer veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van elegant en verfijnd tot gedurfd en krachtig. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen, en kan ook worden gemengd met andere druivensoorten, zoals Grenache en Mourvèdre, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Syrah wordt vaak gecombineerd met rood vleesgerechten, zoals gegrilde biefstuk en lamsvlees, evenals stevige stoofschotels en stoofschotels. Het is ook een populaire wijn om op zichzelf te drinken, omdat hij vaak rijke en complexe smaken vertoont die zonder voedsel kunnen worden genoten.

Tempranillo

Tempranillo is een rode wijn druivensoort die voornamelijk in Spanje wordt verbouwd, waar het de meest aangeplante rode druivensoort is. Deze druif staat bekend om het produceren van wijnen met een gemiddelde tot volle body, met stevige tannines en een scala aan smaken, waaronder rood en donker fruit, vanille, leer en kruiden. Tempranillo druiven zijn zeer veelzijdig en kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van jeugdig en fruitig tot volwassen en complex. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen, en kan ook worden gemengd met andere druivensoorten, zoals Garnacha en Mazuelo, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Tempranillo wordt vaak gecombineerd met de Spaanse keuken, zoals paella, gegrild vlees en chorizoworst. Het is ook een populaire wijn om op zichzelf te drinken, omdat hij vaak rijke en complexe smaken vertoont die zonder voedsel kunnen worden genoten.

Viognier

Viognier is een druivensoort voor witte wijn die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei in Frankrijk, hoewel hij ook in andere wijngebieden over de hele wereld wordt verbouwd. Het staat bekend om het produceren van wijnen met een volle body met een lage tot gemiddelde zuurgraad en een scala aan smaken, waaronder abrikoos, perzik, kamperfoelie en kruiden. Viognier-druiven zijn zeer aromatisch en kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van droog en knapperig tot rijk en weelderig. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen, en kan ook worden gemengd met andere druivensoorten, zoals Roussanne en Marsanne, om complexe en smaakvolle wijnen te creëren.

Viognier wordt vaak gecombineerd met pittige en aromatische gerechten, zoals de Indiase en Thaise keuken, maar ook met rijke en romige gerechten, zoals pasta met zeevruchten en risotto. Het is ook een populaire wijn om zo te drinken, omdat hij vaak rijke en complexe smaken vertoont die zonder voedsel kunnen worden genoten.

Zweigelt

Zweigelt is een rode wijn druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk, waar het de meest aangeplante rode druivensoort is. Het is een relatief jonge druivensoort, ontwikkeld in de jaren 1920 door Dr. Fritz Zweigelt door kruising van de druivenrassen St. Laurent en Blaufränkisch. Zweigelt staat bekend om het produceren van wijnen met een gemiddelde body met lage tot gemiddelde tannines en een scala aan smaken, waaronder zwarte kersen, frambozen en kruiden. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en textuur toe te voegen, hoewel hij ook gemaakt kan worden in een frisse en fruitige stijl die het best jong gedronken kan worden.

Zweigelt wordt vaak gecombineerd met de Oostenrijkse keuken, zoals schnitzel en geroosterd vlees, maar ook pittige Aziatische gerechten en sterke kazen. Het is ook een populaire wijn om zo te drinken, omdat hij vaak heldere fruitsmaken en een verfrissende zuurgraad vertoont, waardoor het een geweldig alternatief is voor meer tannine en zware rode wijnen.