Bio wijn

Biologische wijn

Le Connaisseur is met ruim 300 biologische wijnen in het assortiment één van de grootste aanbieders van biologische wijn in de Benelux.

Een wijnboer die biologische wijn produceert maakt geen gebruik van chemische- of synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het is de bedoeling dat in zijn wijngaarden een biologisch evenwicht tot stand komt, waardoor deze chemische middelen niet nodig zijn. De manier waarop dit wordt bereikt is per wijnboer en regio verschillend en hangt natuurlijk ook nauw samen met het klimaat. De wijnboer stimuleert de weerstand van de wijnstok en zorgt dat de wijnstok zo goed mogelijk de aanvallen van natuurlijke vijanden zoals insecten en schimmels kan weerstaan. De bodem wordt verzorgd met organische mest en compost en mechanische bodembewerking vindt zo terughoudend en voorzichtig mogelijk plaats, om het natuurlijke evenwicht niet te schaden.

Er wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke opbrengst van de wijnstok in plaats van een maximale opbrengst, kwaliteit boven kwantiteit. Hierdoor ontstaat een gezond, natuurlijk evenwicht in de wijngaard wat een langdurige en gelijkmatige opbrengst tot gevolg heeft. In noodgevallen gebruikt de wijnboer alleen bestrijdingsmiddelen op natuurlijke basis (kruiden) indien nodig aangevuld met zwavel, kalk of koper. Voor de toegestane hoeveelheden gelden strenge regels.

Na de oogst mag de biologische wijnboer vrijwel geen traditionele hulp- of zuiveringsmiddelen gebruiken. De wijnen worden dan ook vrijwel altijd met bentoniet (een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort) geklaard. De hoeveelheid zwavel (sulfiet) die toegevoegd wordt om de wijn stabiel te houden en transport klaar te maken, ligt minstens een derde onder de toegelaten hoeveelheid binnen de traditionele wijnbouw. Vaak wordt zelfs nog minder zwavel gebruikt en in enkele gevallen wordt er zelfs helemaal geen zwavel toegevoegd. Voor elke biologische wijnboer gelden minimaal de EU richtlijnen, waarin precies is vastgelegd welke hulpmiddelen wel en welke niet ingezet mogen worden bij het produceren van wijn.

Filter
Aflopend sorteren

Items 1-30 van 364

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst
Filter
Aflopend sorteren

Items 1-30 van 364

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst