Apostelhoeve

Apostelhoeve

Apostelhoeve

De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen allengs plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terugkeerden op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht.

Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein, De Apostelhoeve. Dit wijndomein, inmiddels ruim 8 hectare groot, levert zes mooie, droge witte wijnen van Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris druiven plus twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

De druiven van Apostelhoeve worden handmatig geplukt.

Men beschikt over een druivenpers waarmee volgens de allerlaatste technische inzichten wordt gewerkt. Het technisch niveau van de verwerking van de druiven en de vergisting van het sap tot wijn  is daarmee op het allerhoogst denkbare niveau gebracht. Zuurstof en oxidatie krijgen bij deze wijnpers geen kans om het sap aan te tasten. Na inweking, die gemiddeld vier tot vijf uur in beslag neemt, volgt de persing die geheel pneumatisch plaats vindt.  Het aflopende sap wordt direct van de pers naar de vatenkelder gepompt. Na afloop van de persing worden de schillen afgevoerd en als compostmateriaal op het land verspreid. Ongeveer een dag blijft het sap na persing staan om grove deeltjes uit te laten zakken. Deze statische klaring dient ervoor de laatste onzuiverheden te verwijderen en alleen het heldere sap te laten vergisten. Dit deel van het sap wordt overgepompt naar een schone tank, waarop de gisting vervolgens kan starten. Tijdens deze gisting in de roestvrijstalen gistingtanks wordt het proces nauwkeurig beheerst met computergestuurde temperatuurcontrole. De gisting verloopt langzaam op lage temperatuur om alle natuurlijke eigenschappen van de druif te behouden. Tijdens de eerste fase wordt een iets hogere temperatuur getolereerd om de activiteiten van de gistcellen te bevorderen. Eenmaal goed gestart wordt de temperatuur beheerst gehouden tussen de 13 en de 17 graden Celsius. Hiermee verloopt de gisting langzaam en gelijkmatig, waarmee de meest gevoelige aroma’s voor de wijn behouden blijven. Dit proces kan vele weken in beslag nemen. Vaak komt de wijn pas in het voorjaar volledig tot rust. Als alle activiteit is beëindigd kan er, nadat de wijn is gefilterd, aan botteling worden begonnen.No Tags

Comments