Fonseca Vintage Port 2009

Fonseca Vintage Port 2017 (6 flessen)

Calem Vintage Porto 2016 (doos van 6 flessen)

€ 225,00
SKU
MON-730969-1

Vintage port

Vintage port is voor velen het summum op portgebied en wordt alleen gemaakt in een bijzonder goed oogstjaar. Vintage ports rijpen op fles, in tegenstelling tot de overige soorten. Vintages hebben een buitengewoon krachtige en rijke geur en een stevige smaak: fruitig, rijk en krachtig. Geur en smaak zijn bij vintages niet hetzelfde, zij worden echter allen gekenmerkt door een onvoorstelbare diepgang en complexiteit in boeket en smaak. Hij kan lang bewaard worden, soms wel tientallen jaren, maar een vintage port kan ook heel jong gedronken worden zoals tussen de 3 en 6 jaar na de oogst. De port is dan extreem krachtig en fruitig.

António Alves Cálem

Sommige van zijn tijdgenoten hebben António Alves Cálem misschien aangezien voor een ongeneeslijke avonturier, maar het was ondernemerschap dat zijn passie voedde. Toen hij Porto Cálem in 1859 oprichtte, zette hij zijn zinnen op het oversteken van de Atlantische Oceaan en het exporteren naar Brazilië. Dit in een tijd dat Port doorgaans naar de Britse eilanden en andere Europese markten werd verscheept. Gebaande paden waren niet voor Cálem. Nadat hij uiteindelijk de route naar Brazilië had bepaald, werden zijn eerste transacties gedaan in exotische bossen. Nogmaals, dit had gemakkelijk verkeerd kunnen worden ingeschat als een moedige beslissing, terwijl het in feite een doordacht risico was dat een zeer succesvolle zakelijke relatie opleverde.

De Douro, de oudste afgebakende regio ter wereld, verbouwde de druiven. De kelders van Gaia hebben de wijn verouderd. En António Alves Cálem plande de onderneming. Onverschrokken bereidde hij zich voor op een avontuur dat vier generaties later nog steeds voortduurt. 

Calem Vintage Porto 2016

Calem Vintage Porto 2016 heeft een paarse kleur. Deze Vintage Port onthult tonen van zeer rijp zwart fruit, donkere chocolade en kruiden. Met een krachtige en intense structuur toont het een balans tussen zuurgraad en zoetheid die romigheid en verfijning geeft. Een lange afdronk, met aanhoudend fruit.

De druiven vergisten kort waarna er ‘Aquardente’ wordt toegevoegd. Letterlijk betekent dit ‘vuur water’. Deze neutrale alcohol beïnvloedt de smaak niet, maar zorgt er voor dat de vergisting stopt. De gistcellen sterven namelijk door het toevoegen van de alcohol. Het moment van toevoegen bepaalt de smaak van de port. Doordat de vergisting stopt blijft er suiker over, waardoor port vaak zoet is en 20% alcohol heeft.

Wijn - Spijs

Heerlijk bij Desserts en (blauwe) kazen.

Meer informatie
Product Calem Vintage Porto 2016
Land Portugal
Producent Calem Porto
Type Port
Regio Douro
Druivensoort Blend rood
Aantal flessen 6
Levertijd 2 - 5 werkdagen
Prijs per stuk € 37,50