Baskenland -Txomin Etxaniz

Baskenland -Txomin Etxaniz

Txomin Etxaniz 

Txomin Etxaniz is gelegen op een schiereilandje met de voetjes in zee. In het hart van Getaria. Hier maakt men de allerbeste wijn uit de regio. Knisperend fris, droog en briljant bij vis of Japanse gerechten als sushi en tempura. Txomin Etxaniz behoort tot de meest gerenommeerde producenten en is met 35 hectare ook de grootste van de D.O. De aanplant is overwegend Hondarrabi Zuri, een lokale druif welke strak droge wijnen geeft. Begin oktober worden de druiven geoogst en vervolgens tot Txakoli verwerkt in de wijnmakerij. De wijnen hebben een zacht koolzuurprikkeltje. Je vindt de wijnen natuurlijk in de beste Tapa bars in de straten van San Sebastian maar ook op menig sterrenwijnkaart in Spanje. Gelukkig ook steeds vaker in Nederland.

Getariako Txakolina

De oorspronkelijke naam  in 1989 is Getariako Txakolina. In 1649 vermeldden de Gipuzkoa  protocol archieven al de Domino de Etxaniz, gekoppeld aan groeiende wijnstokken in Getaria.

Dit Baskische wijngebied is verantwoordelijk voor de frisse witte wijn Txakoli (elders in Spanje bekend als Chacolí). Nog niet zo heel lang geleden kon een goede Txakoli alleen worden gevonden op de boerderij en waar hij van oudsher vandaan komt. Onder invloed van nieuwe technologieën en het bijzonder hoge niveau van de Baskische gastronomie zijn de bodegas van Guetaria echter volledig opgeleefd. De wijn wordt namelijk zo gemaakt dat hij dé perfecte match is bij de lokale keuken. Het wijnbouwgebied is echter slechts klein en de lokale vraag naar de wijn groot. Er is dus slechts een beperkte hoeveelheid Txakoli beschikbaar voor de export.

Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

1 Item

per pagina
Aflopend sorteren