Azelia di Luigi Scavino

Azelia di Luigi Scavino

Azelia di Luigi Scavino

Azelia bevindt zich in Castiglione Falletto, gelegen middenin het productiegebied Barolo. Het domein werd in 1920 opgericht door Cavalier Lorenzo Scavino. Het huidige management is in handen van Luigi Scavino, bijgestaan door zijn zoon Lorenzo(5e generatie). Het wijngaard areaal is 16 hectare en de wijngaarden zijn gelegen in Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba en Montelupo Albese. Het wijngaard management is rigoureus en volledig manueel.Dit is van groot belang om een zo hoog mogelijke kwaliteit van druiven te krijgen. De wijngaarden voor de Dolcetto d'Alba staan aangeplant in Montelupo Albese, terwijl in Castiglione Falletto zich de wijngaarden voor de Barolo cru Bricco Fiasco bevinden. Deze wijnstokken zijn gemiddeld 65 jaar oud. Barolo San Rocco is daarentegen een beroemde cru, waarvan de wijnstokken in Serralung d'Alba aangeplant staan.De wijnen rijpen zowel in barriques als in grote houten vaten.

Piemonte

Piemonte in het noordwesten van Italië behoort tot de bekendste wijnstreken van de wereld. Klimatologisch kent het gebied een landklimaat met lange koude winters en warme, vaak vochtige zomers. Door de hoofdstad Turijn stroomt de Po, de rivier die de regio in tweeën deelt. In het zuidelijke deel, dat de steden Asti, Alba, Barolo en Barbaresco huisvest, worden de meeste en mooiste wijnen gemaakt. Van autochtone druiven en van Franse variëteiten die in dichte rijen groeien op de zuidelijk georiënteerde heuvels tegen de grens met Ligurië aan. Hoewel minder dan vijf procent van de wijnen uit Piemonte gemaakt wordt van Nebbiolo is dit toch de beroemdste druif van de regio. Hij heeft een dikke schil en rijpt laat: vaak pas eind oktober als de dalen alweer nevelig worden en de zomer ten einde is. Aan die herfstnevel dankt de Nebbiolo ook z’n naam: Nebbia betekent mist in het Italiaans. De beroemdste wijn uit Piemonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Een elftal gemeenten, op totaal 1300 hectare met een overwegend kalkhoudende bodem, mag deze wijn produceren. Een traditionele Barolo is een tannine rijke wijn met een hoge zuurgraad. Kenmerkend voor de vinificatie van dit type is de lange extractietijd van dertig tot veertig dagen en de rijping van drie jaar op grote houten vaten, een Riserva rijpt zelfs vijf jaar. Deze wijnen komen met een jaar of tien pas op dronk. Een Barolo ‘nieuwe stijl’ gist korter (acht tot tien dagen), rijpt op kleine vaatjes en kan in de regel eerder uitgeschonken worden. Het karakter van deze wijnen is wat zachter en voller. Naast Barolo is er de al even beroemde Barbaresco, gemaakt van dezelfde druif, maar doordat de bodem in dit gebied meer zand bevat, zijn de wijnen doorgaans wat lichter dan Barolo – hoewel dit niet altijd opgaat en dit natuurlijk ook afhangt van de wijnmaker.

Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren