Barolo wijnen Italië

Italiaanse Barolo wijnen

Barolo

De bekendste en beroemdste wijn uit Piemonte Italië is zonder twijfel de Barolo (DOCG sinds 1981), genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Een elftal gemeenten, op totaal 1300 hectare met een overwegend kalkhoudende bodem, mag deze wijn produceren. Kenmerkend voor de vinificatie van dit type is de lange extractietijd van dertig tot veertig dagen en de rijping van drie jaar op grote houten vaten, een Riserva rijpt zelfs vijf jaar. Deze wijnen komen met een jaar of tien pas op dronk. Een Barolo ‘nieuwe stijl’ gist korter (acht tot tien dagen), rijpt op kleine vaatjes en kan in de regel eerder uitgeschonken worden. Het karakter van deze wijnen is wat zachter en voller. Naast Barolo is er de al even beroemde Barbaresco, gemaakt van dezelfde druif, maar doordat de bodem in dit gebied meer zand bevat, zijn de wijnen doorgaans wat lichter dan Barolo, hoewel dit niet altijd opgaat en dit natuurlijk ook afhangt van de wijnmaker. De bijnaam van de Barolo is "Wijn van koningen en koning van de wijnen". Barolo wordt gemaakt van de nebbiolo druiven. Barolo, Barbaresco en Brunello di Montalcino worden de tot de beste rode wijnen van Italië gerekend.

Wijn en Spijs

Barolo is een heerlijke rode wijn uit Piemonte Italië die goed past bij vleesgerechten en wild.

Bekijken als Rooster Lijst

23 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

23 Items

per pagina
Aflopend sorteren