Gaja

Gaja

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler in Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zijn eigen naam opricht.

Angelo Gaja, vanaf 1961 in het bedrijf, is één van de wijnproducenten die ervoor gezorgd heeft dat Piëmonte in de internationale wijnwereld bekendheid verwierf. Hij deed dat geheel eigenzinnig en eigentijds door zijn eigen inzichten te volgen. Zo plantte hij internationale druivenrassen aan zoals Cabernet Sauvignon en Merlot en maakte deel uit van de Super Toscans in de jaren ’80 en ’90. De Super Toscans bestond uit een groep wijnmakers die zich destijds niet conformeerde aan de Italiaanse wijnwetgeving.

Zo verkleinde hij ook de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters. De resultaten zijn spectaculair en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco’s, het paradepaard van het bedrijf, de hele wereld. De Nebbiolo druiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van 14 verschillende wijngaarden.

De dochters Gaia en Rosanna, inmiddels de vijfde generatie, van Angelo Gaja nemen nu langzaam het roer over. Samen met hun broer Giovanni zetten ze de familietraditie voort om uitzonderlijk mooie wijnen te maken. Zij delen dezelfde waarden als die van hun vader en vol enthousiasme werken ze aan innovatieve ideeën om continu de kwaliteit van de wijnen te kunnen waarborgen.

In zijn tijd wilde Angelo zich niet conformeren aan het in zijn ogen beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Hij liet hij de Single Vineyard wijnen declasseren, dit waren de Sori Tildin, Costa Russi , Sori San Lorenzo, Sperss en Conteisa aangezien hij een klein percentage Barbera aan de wijnen toevoegde. Zijn kinderen hebben besloten om in de toekomst alleen met Nebbiolo druiven te werken voor de Single Vineyard wijnen. Doordat de wijnen nu van 100% Nebbiolo zijn gemaakt, kwam officieel de naam Barbaresco en Barolo weer terug op het etiket.

Piemonte

Piemonte in het noordwesten van Italië behoort tot de bekendste wijnstreken van de wereld. Klimatologisch kent het gebied een landklimaat met lange koude winters en warme, vaak vochtige zomers. Door de hoofdstad Turijn stroomt de Po, de rivier die de regio in tweeën deelt. In het zuidelijke deel, dat de steden Asti, Alba, Barolo en Barbaresco huisvest, worden de meeste en mooiste wijnen gemaakt. Van autochtone druiven en van Franse variëteiten die in dichte rijen groeien op de zuidelijk georiënteerde heuvels tegen de grens met Ligurië aan. Hoewel minder dan vijf procent van de wijnen uit Piemonte gemaakt wordt van Nebbiolo is dit toch de beroemdste druif van de regio. Hij heeft een dikke schil en rijpt laat: vaak pas eind oktober als de dalen alweer nevelig worden en de zomer ten einde is. Aan die herfstnevel dankt de Nebbiolo ook z’n naam: Nebbia betekent mist in het Italiaans. De beroemdste wijn uit Piemonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Een elftal gemeenten, op totaal 1300 hectare met een overwegend kalkhoudende bodem, mag deze wijn produceren. Een traditionele Barolo is een tannine rijke wijn met een hoge zuurgraad. Kenmerkend voor de vinificatie van dit type is de lange extractietijd van dertig tot veertig dagen en de rijping van drie jaar op grote houten vaten, een Riserva rijpt zelfs vijf jaar. Deze wijnen komen met een jaar of tien pas op dronk. Een Barolo ‘nieuwe stijl’ gist korter (acht tot tien dagen), rijpt op kleine vaatjes en kan in de regel eerder uitgeschonken worden. Het karakter van deze wijnen is wat zachter en voller. Naast Barolo is er de al even beroemde Barbaresco, gemaakt van dezelfde druif, maar doordat de bodem in dit gebied meer zand bevat, zijn de wijnen doorgaans wat lichter dan Barolo – hoewel dit niet altijd opgaat en dit natuurlijk ook afhangt van de wijnmaker.

Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren