Vietti

Vietti

De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. 

Vietti een huis van excellente kwaliteits wijnen

De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment.

Wijngaarden

Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen heraanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche.

Vietti is een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Op het 35 hectare grote domein wordt er alles aan gedaan om in de 21e eeuw door te breken tot de absolute top. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.

Single Vineyard wijnen

Voor deze Italiaanse wijn worden de druiven geoogst in de ‘single vineyard’ La Crena in het gelijknamige gehucht bij Agliano (Terme) d’Asti. De wijngaard ligt op het zuiden en heeft een plantdichtheid van 4.800 stokken per hectare. De bodem bestaat uit een mengsel van klei, leem en een beetje kalk.

Piemonte

Piëmont wordt, samen met Toscane, beschouwd als een van de beste wijnstreken in Italië. Het is vooral bekend om zijn rode wijnen van de Nebbiolo druif. De bekendste daarvan zijn Barolo en Barbaresco. De laatste jaren zijn Barbera de Alba en Dolcetto kwalitatief in opkomst. Ook maakt men heerlijke Moscato d’Asti.

Bekijken als Rooster Lijst

9 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

9 Items

per pagina
Aflopend sorteren