Castello Vicchiomaggio

Castello Vicchiomaggio

Castello Vicchiomaggio is een gerenommeerd wijnhuis. In 2001 kochten John en Paola Matta Villa Vallemaggiore. Het is gelegen in het Maremma gebied in Zuid Toscane. Het Vallemaggiore landgoed ligt vlakbij de kust. Dankzij de bevoorrechte positie in de buurt van de zee is het microklimaat dat heerst bij Vallemaggiore heel anders dan de rest van de Maremma. De vrijwel permanent zeebries houdt de grond droog, houdt de bladeren van de wijnstokken in perfecte staat en zorgt ervoor dat het hele gebied goed wordt geventileerd, zelfs tijdens de warmste zomerdagen. Het landgoed strekt zich uit over 140 hectare, waarvan 33 hectare is beplant met wijngaard, 10 hectare met olijfbomen en de rest is een park. Onder de geteelde variëteiten valt vooral de Sangiovese op. Dit is een traditionele druif en fundamenteel voor de productie van Chianti Classico.

Terroir

Het terroir van het gebied wordt gekenmerkt door een warm, vochtig klimaat en de typische grond rijk aan klei en grote stenen, de zogenaamde Galestro. Speciale aandacht wordt besteed aan de wijnstokken. In feite zijn de wijngaarden allemaal gericht op het zuiden. Daardoor wordt gezorgd voor maximale blootstelling aan de zon gedurende de dag.

Druiven oogst

De druiven worden handmatig geoogst van half september tot half oktober. Bij het oogsten gaan de trossen naar een sorteertafel. Daar worden ze gecontroleerd en vervolgens in speciale machines geperst. Het aldus verkregen product wordt overgebracht naar roestvrijstalen tanks met gecontroleerde temperatuur. Op dat moment begint, door de aanwezigheid van gisten, de alcoholische gisting. Deze gisting duurt tussen de 12 en 15 dagen. Vervolgens worden de vloeistof en de schillen gescheiden. Deze schillen hebben bijgedragen aan de alcoholische fermentatie. De schillen worden hergebruikt in het distillatieproces voor de grappa productie. De wijn blijft nog 20 tot 30 dagen in de stalen tanks war de tweede gisting plaatsvindt, de zogenaamde “malolactische gisting”.

Rijping van de wijn

In januari wordt de wijn overgebracht naar de rijpingskelder, waar hij zal rusten in vaten en Franse eiken barriques. De houtrijping tijd varieert van minimaal 8 maanden tot maximaal 24, afhankelijk van het type wijn.  Hierna wordt de wijn gebotteld en op de markt gebracht.

Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

6 Items

per pagina
Aflopend sorteren