Weingut Gernot Heinrich

Heinrich

Bij Weingut Gernot Heinrich heeft men weinig woorden nodig om het wijn verhaal te vertellen. De druiven: Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent (oude Pinot kloon) vertolken de hoofdrol, Pinot Noir, Chardonnay en Weißburgunder de bijrollen.

Biodynamische wijnbouw

Het spektakel wordt geregisseerd door Gernot Heinrich en moeder natuur vanuit een holistische, biodynamische beleving, waarin traditie en innovatie op eigen wijze elkaar vinden. De wijngaarden van Gernot Heinrich liggen in Gols, Neusiedlersee, tussen het beroemde meer en de grens met Hongarije. In de directe omgeving van het wijnhuis bevinden zich de vier bekende percelen van Heinrich. Altenberg ligt aan de rand van het Parndorfer Platte, met een prachtig uitzicht op het meer.

Bodemstructuur

De bodem met een halfzware tot zware structuur, bestaat uit poreuze kalkhoudende droge goed drainerende leemgrond met kiezels. Goldberg ligt naast Altenberg, met dezelfde bodemstructuur, op droge en goed drainerend leemhoudende zand met wat kiezels maar geen kalk. Door de invloed van de noordwestelijke winden is dit een koeler perceel, zeer geschikt voor vroegrijpe blauwe druiven. Salzberg heeft een soortgelijke ligging als Altenberg, maar het leem met kiezels bevat veel meer kalk. Gabarinza bestaat uit twee golvende delen met een zuidelijk georiënteerde helling. De bodem bestaat eveneens uit leem en wat kiezels en heeft een hoog kalkgehalte.

Ligging wijngoed en klimaat

Tussen de Parndofer Platte aan de oostkant van de Neusiedlersee en de Leithaberg aan de westkant, vinden we totaal verschillende klimatologische omstandigheden. Warmere lucht vlakbij het wijnhuis in Gols en de bij helling van de Parndorfer Platte net erachter. Desondanks zijn er aanzienlijke verschillen: de zonovergoten hellingen van wijngaarden zijn vaak windstil, terwijl de rijen wijnstokken op het plateau van de Parndorfer Platte aan de wind zijn blootgesteld. Wat ze delen is een over het algemeen warm klimaat dat zich manifesteert in krachtige, geconcentreerde wijnen. Op slechts tien kilometer afstand hemelsbreed, vindt men volledig contrasterende omstandigheden op de hellingen van de Leithaberg. Er is hier ook wind maar vanwege het grote aangrenzende bos is de lucht veel koeler en dit heeft een significant verschillende invloed op de wijnbouw. Op de hellingen van de wijngaard op het zuidoosten vangen de wijnranken veel uren zonneschijn op, maar de hitte van de dag wordt getemperd door koelere nachten. De wijnen uit dit gebied worden niet alleen beïnvloed door een contrasterend klimaat, maar ook door een geheel andere geologie. Het terroir van de Leithaberg levert afgebakende, strakke, compacte bodywijnen met koele precisie in hun aromatische expressie.

Bekijken als Rooster Lijst

8 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

8 Items

per pagina
Aflopend sorteren