Jean Leon

Jean Leon

Bodegas Jean Léon

De echte naam van Jean Léon is Angel Ceferino Carrión Madrazo. Hij werd geboren in Santander op 28 april 1929. Al jong besloot hij zijn geluk te willen beproeven in de Verenigde Staten. In de Franse havenstad Le Havre kwam hij als verstekeling aan boord van een schip naar de VS. Op zijn 17e begon hij zijn carrière bij Villa Capri in Hollywood, het restaurant van Frank Sinatra en Joe DiMaggio. En werd toen Jean Léon genoemd.

Jean Leons eigen wijngaard

Zijn liefde voor goede wijnen bracht hem ertoe om in 1963 zijn eigen wijngaard te starten in Spanje. In Torrelavit, 50km ten westen van Barcelona vond hij wat hij zocht: een domein met uitstekende bodemgesteldheid en microklimaat voor wijnbouw. Samen met zijn rechterhand maestro Jaume Rovira, voorloper van innovatieve technieken,  veranderde hij de wijnbouw radicaal. Tot verbazing van de wijnbouwers in het gebied, verving Jean Léon de lokale wijnstokken door wijnstokken van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Chardonnay van prestigieuze Franse wijnhuizen te enten. Een beslissing die leidde tot de ontwikkeling van de eerste Cabernet Sauvignon wijnen uit Spanje. Het nummer 3055 refereert aan Jean Leon's baan als taxichauffeur in NY: zijn licence nummer was immers 3055. 

Catalunya

Catalonië werd al D.O. erkend in 1999 en werd gecreëerd met om steun te verstrekken aan bodegas in deze regio. Catalunya bevindt zich in het noordoosten van Spanje en is in het noorden begrensd door de Franse grens, in het westen door Aragon en naar het zuiden toe door het Valenciaanse land (Pais Valenciano) en ligt verspreid over binnenlandse Sierra's tot aan de kust, Ampurdan in het noorden en Penedès in het zuiden. Deze wijngaarden mogen geen wijn onder een andere D.O.-naam produceren. Het klimaat wordt beïnvloed door de Middellandse Zee in de kuststreek met daar een hoge luchtvochtigheid. Hoe verder en hoe hoger men in het binnenland gaat hoe koeler het klimaat wordt.

Penedès

Penedès is misschien wel het meest verbazingwekkende wijngebied van Spanje. Zo’n dertig jaar geleden had eigenlijk nog niemand buiten Catalonië ooit van de streek gehoord. Momenteel behoort Penedès tot een van Spanje’s meest innovatieve en gevarieerde wijnstreken. Er komen veel Cava’s vandaan. Druiven voor de witte Cava zijn Macabeo, Parellada, Xarel-lo en vaak ook Chardonnay. De beste Cava’s komen van bodems die veel kalksteen bevatten. Uiteraard bestaat er ook een Rosé variant en die wordt veelal gemaakt van Garnacha, Monastrell en de lokale Trepat druif.

Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

4 Items

per pagina
Aflopend sorteren