Artadi

Artadi

Bodegas y Vinedos Artadi

Bodegas y Viñedos Artadi produceert kwaliteitswijnen in drie wijngebieden: Rioja Alavesa, Navarra en Alicante.

Biologische en Biodynamische wijnbouw

Bij Artadi wordt biologisch en biodynamisch gewerkt. Dit om het beste te halen uit de verschillende bodemtypes, klimatologische omstandigheden en karakteristieke druivensoorten.

Wijngaarden van Artadi

In Alavesa, het Baskische deel van de Rioja, verbouwt Artadi enkel Tempranillo druiven voor de rode wijn. De wijngaarden zijn circa 83 hectare. De bodem bestaat voornamelijk uit kalkhoudende grond, kiezels en klei, al dan niet onderling vermengd. Ze liggen op een hoogte van circa 700 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is een grillige combinatie van oceanisch en continentaal.  In Navarra in de gemeente Artazu, worden de gelijknamige wijnen geproduceerd door Bodegas y Vinedos Artadi. De wijngaarden liggen op 450-500 meter hoogte en de bodem bestaat uit een mix van klei en kalksteen.  In Alicante floreerde de wijnbouw al onder de Feniciërs, ruim voor onze jaartelling. De Monastell druif groeit op een donkere kalkhoudende bodem, arm in klei en humus. Het semicontinentale klimaat heeft extreme temperatuurverschillen en net voldoende neerslag. 

Rioja

Rioja kreeg in 1925 als 1ste Spaanse wijngebied het D.O. statuut. Rioja is Spanje’s oudste, bekendste en belangrijkste gebied voor rode wijn. De provincie Rioja, met Logroño als hoofdstad, ligt in het noordoosten van Spanje. Het beslaat drie provincies: Rioja, Alava en Navarra. De naam komt van een riviertje, de Rio Oja. Het wijnbouwgebied Rioja ligt langs de rivier de Ebro en is onderverdeeld in drie districten: Baja, Alta en Alavesa. Baja heeft een mediterraan klimaat met gemiddeld meer zon en hogere temperaturen dan Alta en Alavesa (Atlantische invloed). De druiven worden hier rijper. Alta en Alavesa hebben de beste kwaliteit. Saillant detail: Alavesa ligt niet in Rioja, maar in het Baskenland. Alta en Alavesa liggen beide in het hoogst gelegen en koelste deel van de Rioja en hebben uitstekende bodems met klei en kalk. Een positief gegeven is het uitgebalanceerde klimaat, zonder grote extremen.

Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren
Bekijken als Rooster Lijst

5 Items

per pagina
Aflopend sorteren