Port

Port

Port

Port is een versterkte wijn afkomstig uit de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Het staat bekend als een van de meest iconische wijnen ter wereld en wordt vaak geassocieerd met Portugal. Port is een beschermde geografische aanduiding en mag alleen worden geproduceerd in de aangewezen wijnregio's van de Douro-vallei.

Wat Port zo bijzonder maakt, is het versterkingsproces dat wordt gebruikt tijdens de wijnproductie. Nadat de druiven zijn geperst, wordt er wijn van gemaakt, zoals bij elk ander type wijn. Echter, voordat de wijn volledig is uitgegist, wordt er een sterke, neutrale alcohol (aguardente genaamd) aan toegevoegd om het fermentatieproces te stoppen. Dit resulteert in een wijn met een hoger alcoholgehalte en een relatief zoete smaak.

Portwijn wordt gemaakt van verschillende rode druivensoorten, waaronder Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Barroca. Er zijn verschillende stijlen van portwijn, waaronder:

Vintage Port: Dit is de meest prestigieuze en dure stijl van Portwijn. Het is gemaakt van één vintage en rijpt twee tot drie jaar in eikenhouten vaten voordat het wordt gebotteld, waar het vele jaren zal blijven rijpen. Vintage Port staat bekend om zijn diepe, rijke smaak met tonen van donker fruit, kruiden en chocolade.

Tawny Port: Dit is een Port die enkele jaren in eikenhouten vaten heeft gerijpt, waardoor het een zachte, nootachtige smaak heeft met tonen van karamel en toffee. Tawny Ports kunnen tot 40 jaar worden gerijpt, met de leeftijd aangegeven op het etiket.

Ruby Port: Dit is een Port die voor een kortere periode in eikenhouten vaten heeft gerijpt, waardoor het een heldere, fruitige smaak heeft met tonen van rode bessen en kersen.

Late Bottled Vintage (LBV) Port: Dit is een Port die is gemaakt van een enkele vintage en vier tot zes jaar heeft gerijpt in eikenhouten vaten voordat hij wordt gebotteld. LBV Ports staan bekend om hun intense smaak en zachte, fluweelachtige textuur.

Port wordt vaak genoten als dessertwijn, maar kan ook worden gebruikt in cocktails of bij het kaasplateau. De verscheidenheid aan stijlen en smaken maakt Port een veelzijdige wijn die geschikt is voor verschillende gelegenheden. Het is een waardevol onderdeel van de Portugese cultuur en een geliefde wijn over de hele wereld.

Filter
Aflopend sorteren

Items 1-30 van 61

Pagina
per pagina
Bekijken als Rooster Lijst
Filter
Aflopend sorteren

Items 1-30 van 61

Pagina
per pagina
Bekijken als Rooster Lijst