Wijnlanden en Wijnregio's

 

Wijnland - Wijnregio Beschrijving

Argentinië

Argentinië is een land dat bekend staat om zijn wijnen van hoge kwaliteit, met name de rode wijnen gemaakt van de druivensoort Malbec. Er zijn verschillende wijnregio's in Argentinië die een verscheidenheid aan wijnen produceren, elk met zijn eigen unieke kenmerken.

La Rioja

La Rioja ligt in het noordwesten van Argentinië en staat bekend om zijn volle en complexe rode wijnen gemaakt van Bonarda, Malbec en Syrah druiven.

Mendoza

Mendoza is het grootste en bekendste wijngebied van Argentinië, gelegen aan de voet van het Andesgebergte. Mendoza produceert meer dan 70% van de wijn van het land, waaronder enkele van de beste Malbec wijnen. Andere druivensoorten die in de regio worden verbouwd, zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Chardonnay.

Patagonië

Patagonië ligt in het meest zuidelijke deel van Argentinië en produceert enkele van de beste Pinot Noir en Chardonnay wijnen van het land. Het koele klimaat en de grote hoogte van de wijngaarden in Patagonië produceren wijnen met levendige zuren en intense fruitsmaken.

Salta

Salta is het op één na meest noordelijke wijngebied van Argentinië, gelegen in het noordwesten van het land. De hoge ligging van de wijngaarden in Salta produceert intense en smaakvolle wijnen, met name Torrontés, een witte druivensoort die uniek is voor Argentinië.

San Juan

San Juan ligt net ten noorden van Mendoza en staat bekend om zijn hoogwaardige Syrah- en Bonarda-wijnen, evenals zijn versterkte wijnen.

Valle d'Uco

Valle de Uco is een wijnregio in de Uco vallei, een subregio van de wijnstreek Mendoza in Argentinië. De Uco vallei staat bekend om zijn wijngaarden op grote hoogte en produceert enkele van de beste wijnen van Argentinië, met name Malbec en Cabernet Sauvignon. De grote hoogte en het koele klimaat van de regio produceren wijnen met intense smaken en aroma's, evenals een hoge zuurgraad en tannines. Valle de Uco staat ook bekend om zijn witte wijnen, met name Chardonnay en Sauvignon Blanc, die ook op grote hoogte worden verbouwd.

Australië

Australië is een uitgestrekt land dat een grote verscheidenheid aan wijnen produceert. Het land staat bekend om zijn grote, gedurfde en fruitige wijnen, met name Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Barossa Valley

Barossa Valley is gelegen in Zuid-Australië, het is een van de beroemdste wijnregio's in Australië, bekend om zijn volle Shiraz wijnen. Men produceert ook Cabernet Sauvignon, Grenache en Chardonnay.

Coonawarra

Coonawarra is gelegen in Zuid-Australië, het staat bekend om zijn Cabernet Sauvignon-wijnen, die tot de beste van Australië behoren.

Hunter Valley

Hunter Valley is gelegen in New South Wales, het is de oudste wijnregio van Australië, bekend om zijn Semillon- en Shiraz-wijnen.

Margaret River

Margaret River is gelegen in West-Australië, hier produceert men enkele van de beste Cabernet Sauvignon-, Chardonnay- en Sauvignon Blanc-wijnen van Australië, evenals enkele minder bekende variëteiten zoals Semillon en Verdelho.

McLaren Vale

McLaren Vale is gelegen in Zuid-Australië, het staat bekend om zijn Shiraz-wijnen, evenals Grenache, Cabernet Sauvignon en Chardonnay.

Tasmanië

Tasmanië is gelegen aan de zuidkust van Australië, is een regio met een koel klimaat die bekend staat om zijn mousserende wijnen gemaakt van Chardonnay- en Pinot Noir-druiven.

Yarra Valley

Yarra Valley is gelegen in Victoria, het staat bekend om zijn koele klimaat en produceert enkele van de beste Pinot Noir- en Chardonnay-wijnen van Australië.

Californië

Californië is een van de grootste en meest diverse wijnregio's ter wereld en produceert een breed scala aan wijnen van hoge kwaliteit. Het warme en zonnige klimaat van de staat, evenals de diverse bodems en microklimaten, bieden ideale omstandigheden voor het telen van een verscheidenheid aan druivensoorten.

Central Coast

Central Coast is gelegen ten zuiden van San Francisco. Central Coast is een groot wijngebied dat zich uitstrekt van Santa Barbara tot de Baai van San Francisco. De regio omvat verschillende subregio's, waaronder Santa Barbara, Paso Robles en Monterey, die een verscheidenheid aan wijnen produceren, waaronder Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Mendocino

Mendocino is gelegen ten noorden van Sonoma County. Mendocino staat bekend om zijn Pinot Noir- en Chardonnay-wijnen, evenals Zinfandel en Cabernet Sauvignon. 

Napa Valley

Napa Valley, ten noorden van San Francisco, is een van de beroemdste wijnregio's ter wereld, en staat bekend om het produceren van enkele van de beste Cabernet Sauvignon-wijnen. De regio produceert ook andere Bordeaux-variëteiten, zoals Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot, evenals Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Oregon

Oregon is een wijngebied in de Pacific Northwest van de Verenigde Staten. Het staat bekend om zijn koele klimaat en produceert enkele van de beste Pinot Noir- en Pinot Gris-wijnen ter wereld. Enkele van de belangrijkste wijngebieden in Oregon zijn: Willamette Valley, Columbia Gorge, Rogue Valley, Umpqua Valley en Applegate Valley.

Over het algemeen is Oregon een wijnregio die een gevarieerd aanbod van wijnen van hoge kwaliteit biedt, met een focus op Pinot Noir en Pinot Gris. Elke regio heeft zijn eigen unieke kenmerken en specialiteiten, waardoor het een geweldige bestemming is voor wijnliefhebbers.

Sierra Foothills

Sierra Foothills is gelegen ten oosten van Sacramento, de Sierra Foothills is een bergachtig gebied dat bekend staat om zijn volle rode wijnen, met name Zinfandel en Syrah.

Sonoma County

Sonoma County is gelegen net ten westen van Napa Valley, is een ander belangrijk wijngebied in Californië, bekend om het produceren van een breed scala aan wijnen, waaronder Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Zinfandel. 

Chili

Chili is een lang en smal land gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika en staat bekend om het produceren van wijnen van hoge kwaliteit. Chileense wijn wordt gekenmerkt door zijn unieke terroir, dat wordt beïnvloed door de geografie, het klimaat en de topografie van het land. De lange, smalle vorm van het land, die loopt van het Andesgebergte in het oosten tot de Stille Oceaan in het westen, creëert een divers scala aan microklimaten die zeer geschikt zijn voor de druiventeelt. De nabijheid van het land tot de oceaan en de koele bries die vanuit de Stille Oceaan naar binnen waait, helpen de temperaturen te matigen en creëren ideale omstandigheden voor het telen van druiven.

Chili staat vooral bekend om zijn rode wijnen, waarbij Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot en Syrah tot de meest aangeplante variëteiten behoren. Chileense rode wijnen worden vaak gekenmerkt door hun diepe, rijke kleur, volle body en gedurfde, complexe smaken. Ze vertonen typisch tonen van rijp fruit, zoals bramen, zwarte bessen en pruimen, evenals hints van specerijen, kruiden en eikenhout. De tannines in Chileense rode wijnen zijn over het algemeen stevig en goed gestructureerd, waardoor een lange, bevredigende afdronk ontstaat.

Aconcagua Valley

Aconcagua Valley ligt ten noorden van Santiago. Aconcagua Valley is een bergachtig wijngebied dat een verscheidenheid aan wijnen produceert, waaronder Cabernet Sauvignon, Syrah en Chardonnay.

Casablanca Valley

Casablanca Valley ligt aan de kust, tussen Santiago en Valparaiso. Casablanca Valley is een koel wijngebied dat witte wijnen van hoge kwaliteit produceert, met name Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Colchagua Valley

Colchagua Valley ligt ten zuiden van Maipo Valley. Colchagua Valley is een warm wijngebied dat een verscheidenheid aan wijnen produceert, waaronder Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah en Malbec.

Limari Valley

De Limari-vallei ligt ten noorden van Santiago. de Limari-vallei is een koel wijngebied dat bekend staat om de productie van hoogwaardige Chardonnay- en Syrah-wijnen.

Maipo Valley

Maipo Valley ligt net ten zuiden van Santiago. Maipo Valley is een van de oudste wijngebieden van Chili en staat bekend om zijn Cabernet Sauvignon wijnen. De regio produceert ook Merlot, Carmenere en Chardonnay.

Duitsland

Duitsland is een wijnproducerend land in Midden-Europa, met een lange geschiedenis van wijnmaken die teruggaat tot het Romeinse Rijk. De wijnregio's van het land liggen meestal langs de rivieren de Rijn en de Moezel en profiteren van een koel klimaat, een lang groeiseizoen en leisteenbodems die unieke minerale smaken aan de wijnen geven.

Hoewel Duitsland misschien het best bekend staat om zijn Riesling-wijnen, produceert het land ook uitstekende Pinot Blanc, Pinot Gris en Silvaner. Duitse Riesling wordt vaak gekenmerkt door zijn heldere zuurgraad, bloemige aroma's en fruitige smaken. De wijnen kunnen qua stijl variëren van kurkdroog tot zoet en staan bekend om hun veelzijdigheid als het gaat om foodpairing. Veel Duitse Rieslings vertonen tonen van limoen, groene appel en abrikoos, met een duidelijke mineraliteit die het terroir weerspiegelt van de regio waarin ze zijn verbouwd. Duitsland produceert ook uitstekende Pinot Noir-wijnen, die worden verbouwd in onder meer de zuidelijke regio's van het land. Deze wijnen zijn typisch licht tot medium-bodied, met smaken en aroma's van rood fruit zoals kersen en frambozen, evenals aardse en kruidige tonen.

Een van de kenmerken van Duitse wijn is de toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid. Duitse wijnmakers staan bekend om hun aandacht voor detail in de wijngaard en kelder, evenals hun toewijding aan milieuvriendelijke praktijken.

Ahr

De Ahr is een klein wijngebied in het westen van Duitsland. Ahr is gelegen in de deelstaat Rijnland-Pfalz in de vallei van de rivier de Ahr, een zijrivier van de Rijn, en staat bekend om zijn steile, terrasvormige wijngaarden die rode wijnen van hoge kwaliteit produceren.

Baden

De regio Baden ligt in de zuidwestelijke hoek van Duitsland en produceert een verscheidenheid aan wijnen, waaronder Pinot Noir, Riesling en Chardonnay. De wijnen uit Baden staan bekend om hun volle karakter en fruitige, kruidige smaken.

Franken

Het wijngebied Franken ligt in het noorden van Beieren in het zuiden van Duitsland. Het is een klein wijngebied, met slechts ongeveer 6.000 hectare aan wijngaarden, maar het staat bekend om het produceren van enkele van de beste wijnen in Duitsland.

De wijngaarden in Franken zijn aangeplant op steile hellingen langs de rivier de Main en zijn zijrivieren, met bodems die rijk zijn aan kalksteen en minerale afzettingen. De regio heeft een koel klimaat, met een lang groeiseizoen waardoor de druiven langzaam rijpen en complexe smaken en aroma's ontwikkelen.

Moezel

De wijnstreek Moezel ligt in het westen van Duitsland, langs de rivier de Moezel en zijn zijrivieren, de Saar en de Ruwer. Het is een van de oudste en meest prestigieuze wijnregio's van Duitsland, met een geschiedenis van wijnmaken die meer dan 2000 jaar teruggaat.

De wijngaarden in de Moezelstreek zijn aangeplant op steile, terrasvormige hellingen met leisteenbodems, die de hitte van de zon weerkaatsen en helpen bij het rijpen van de druiven. De regio staat bekend om zijn koele klimaat, met lange, milde groeiseizoenen waardoor de druiven langzaam rijpen en complexe smaken en aroma's ontwikkelen.

Rheingau

De Rheingau is gelegen aan de oevers van de Rijn. De regio Rheingau staat bekend om zijn droge en volle Riesling-wijnen, evenals zijn Spätburgunder-wijnen (Pinot Noir).

Rheinhessen

De regio Rheinhessen is het grootste wijngebied van Duitsland en staat bekend om zijn droge en fruitige Rieslingwijnen, evenals de Silvaner- en Müller-Thurgau-wijnen.

Pfalz

De regio Pfalz is de op een na grootste wijnregio van Duitsland en produceert een verscheidenheid aan wijnen, waaronder Riesling, Spätburgunder en Weissburgunder (Pinot Blanc). De wijnen uit Pfalz staan bekend om hun fruitige en bloemige smaken, evenals hun rijke, volle karakter.

Sachsen

Sachsen is een wijngebied in het oosten van Duitsland, gelegen langs de oevers van de rivier de Elbe in de buurt van de stad Dresden. Het is een van de kleinste wijnregio's van Duitsland, met iets meer dan 400 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden in Sachsen zijn aangeplant op steile hellingen met leisteen- en granietbodems en profiteren van een koel klimaat dat wordt getemperd door de rivier de Elbe. De regio produceert voornamelijk witte wijnen, met een focus op de druivensoort Müller-Thurgau.

Württemberg

Württemberg is een wijngebied in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg. Het is een van de grootste wijngebieden van Duitsland, met meer dan 11.000 hectare wijngaarden.

Frankrijk

Wijn wordt al eeuwen in Frankrijk geproduceerd en is een integraal onderdeel van de cultuur en geschiedenis van het land. Franse wijnen staan bekend om hun hoge kwaliteit, complexe smaken en het vermogen om de unieke kenmerken van de regio's waar ze worden geproduceerd te weerspiegelen.

Franse wijn wordt geproduceerd in een breed scala aan stijlen, van lichte en verfrissende witte wijnen tot volle rode wijnen en zoete dessertwijnen. De diverse geografie en het klimaat van het land, gecombineerd met een lange traditie van wijnmaken, hebben geleid tot tal van verschillende wijnregio's, elk met zijn eigen unieke terroir en druivensoorten.

Franse wijnbouwtradities leggen sterk de nadruk op het concept terroir, dat verwijst naar de unieke combinatie van bodem, klimaat en andere omgevingsfactoren die de smaak en het karakter van een wijn beïnvloeden. Veel Franse wijnen worden geproduceerd met behulp van traditionele technieken, zoals handmatig oogsten, fermentatie in kleine hoeveelheden en rijping in eikenhouten vaten, wat kan bijdragen aan hun kenmerkende smaken en aroma's.

Beaujolais

Beaujolais is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk, gelegen ten noorden van Lyon in de regio Rhône-Alpes. Het is het meest bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif, die licht en fruitig zijn met lage tannines en typisch bedoeld zijn om jong te worden geconsumeerd. De regio is verdeeld in twee belangrijke wijnstijlen: Beaujolais Nouveau en Beaujolais Villages. Beaujolais Nouveau wordt elk jaar op de derde donderdag van november uitgebracht, slechts een paar weken na de oogst, en is bedoeld om onmiddellijk te worden gedronken. Het wordt gemaakt met behulp van een proces dat koolzuurmaceratie wordt genoemd, wat resulteert in een lichte, frisse en fruitige wijn.

Beaujolais Villages is een stap hoger in kwaliteit dan Beaujolais Nouveau en wordt gemaakt met behulp van een combinatie van koolzuurmaceratie en traditionele wijnbereidingstechnieken. De wijn rijpt enkele maanden voordat hij op de markt komt en is iets complexer en voller dan Beaujolais Nouveau.

Er zijn ook tien aangewezen Cru-benamingen in de regio, die wijnen van hogere kwaliteit produceren die ouder en complexer zijn dan de basiswijnen Beaujolais en Beaujolais Villages. Deze benamingen omvatten onder andere Morgon, Fleurie en Moulin-à-Vent.

Bordeaux

De wijnstreek Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk, langs de rivieren de Garonne en de Dordogne. Het is een van de beroemdste en meest prestigieuze wijnregio's ter wereld, bekend om het produceren van enkele van de beste rode wijnen ter wereld. Bordeaux is verdeeld in verschillende subregio's, elk met zijn eigen terroir en wijnstijl. De linkeroever van de rivier de Gironde is de thuisbasis van de Médoc-regio, die bekend staat om het produceren van enkele van 's werelds duurste en meest gewilde wijnen, zoals Château Lafite Rothschild en Château Margaux. De rechteroever van de rivier de Dordogne is de thuisbasis van de regio's Saint-Émilion en Pomerol, die bekend staan om het produceren van rijke en krachtige Merlot-wijnen.

Bordeaux rode wijnen zijn meestal mengsels van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, hoewel andere variëteiten zoals Petit Verdot en Malbec ook kunnen worden gebruikt. De wijnen worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor ze een complex en rijk smaakprofiel krijgen met tonen van zwarte bessen, bramen, tabak en ceder.

Bordeaux produceert ook witte wijnen, die typisch worden gemaakt van de druiven Sauvignon Blanc en Semillon. Vooral de droge witte wijnen uit de Graves-regio worden gewaardeerd, terwijl de zoete wijnen uit Sauternes en Barsac tot de beroemdste dessertwijnen ter wereld behoren.

Bourgogne

De Bourgondische wijnstreek ligt in het oosten van Frankrijk en strekt zich uit van Dijon in het noorden tot Lyon in het zuiden. Het is een van de beroemdste en meest historische wijnregio's ter wereld, bekend om het produceren van enkele van 's werelds beste Pinot Noir- en Chardonnay-wijnen.

Bourgondië is verdeeld in vijf belangrijke subregio's voor wijn, elk met zijn eigen terroir en wijnstijl. De meest bekende hiervan is de Côte d'Or, die verder is onderverdeeld in twee hoofdgebieden: de Côte de Nuits in het noorden, die enkele van 's werelds meest gewilde rode wijnen produceert, en de Côte de Beaune in het zuiden die bekend staat om zijn uitzonderlijke witte wijnen. Rode Bourgogne wijnen worden voornamelijk gemaakt van Pinot Noir druiven, terwijl de witte wijnen worden gemaakt van Chardonnay druiven. De wijnen zijn doorgaans delicater en genuanceerder dan die uit Bordeaux, met de nadruk op elegantie en terroirexpressie. Bourgogne wijnen worden ook vaak geëtiketteerd door hun specifieke wijngaard of klimaat, wat een uniek kenmerk is van de regio.

Naast Pinot Noir en Chardonnay produceert de Bourgogne ook andere druivenrassen zoals onder andere Aligoté, Gamay en Pinot Blanc. De regio staat ook bekend om zijn mousserende wijn, bekend als Crémant de Bourgogne, die wordt gemaakt volgens de traditionele Champagne-methode, maar met verschillende druivensoorten.

Champagne

De wijnstreek Champagne ligt in het noordoosten van Frankrijk, net ten oosten van Parijs. Het is een van de beroemdste wijnregio's ter wereld, bekend om het produceren van enkele van de beste mousserende wijnen ter wereld, ook wel Champagne genoemd. Champagne wordt gemaakt met behulp van een specifieke productiemethode genaamd Méthode Champenoise, waarbij een secundaire gisting in de fles plaatsvindt, wat resulteert in bubbels en het karakteristieke bruisen van champagne. De drie belangrijkste druivensoorten die worden gebruikt bij de productie van Champagne zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

De Champagnestreek is verdeeld in verschillende subregio's, waaronder de Montagne de Reims, de Côte des Blancs en de Vallée de la Marne. Elke subregio heeft zijn eigen unieke terroir en champagnestijl, variërend van lichte en knapperige Blanc de Blancs uitsluitend gemaakt van Chardonnay druiven tot vollere Blanc de Noirs gemaakt van Pinot Noir en Pinot Meunier druiven.

Champagne wordt ook geclassificeerd op basis van zijn zoetheid, variërend van de droogste Brut Nature tot de zoetste Doux. De regio produceert ook rosé champagne, die wordt gemaakt door niet-mousserende rode wijn te mengen met champagne of door de rode druivenschillen gedurende een korte tijd met de wijn te laten macereren om deze een roze kleur te geven. 

Corsica

De wijnstreek Corsica bevindt zich op het eiland en staat bekend om het produceren van unieke wijnen van hoge kwaliteit met een uitgesproken karakter dat het ruige terrein en klimaat van het eiland weerspiegelt. Corsicaanse wijnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten, zowel inheemse als internationale. De meest aangeplante rode druif is Nielluccio, vergelijkbaar met Sangiovese en wordt gebruikt om volle en rijke rode wijnen te produceren. Andere rode druivensoorten die op het eiland worden verbouwd, zijn Sciaccarello, Grenache en Syrah. Voor witte wijnen is Vermentino de meest aangeplante druivensoort, die knapperige en verfrissende wijnen produceert met tonen van citrus en mineralen. Andere witte druivensoorten die op het eiland worden verbouwd, zijn Muscat Blanc en Bianco Gentile.

Corsicaanse wijnen worden vaak gecombineerd met lokale gerechten, zoals zeevruchten, wild en traditionele Corsicaanse gerechten zoals Corsicaanse stoofpot en charcuterie. De wijnen worden ook vaak op zichzelf gedronken, omdat ze onderscheidend en karaktervol zijn.

Elzas

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, langs de grens met Duitsland. Het staat bekend om het produceren van aromatische witte wijnen van hoge kwaliteit, waaronder enkele van 's werelds beste Rieslings en Gewürztraminers. Het wijngebied van de Elzas heeft een lange geschiedenis van wijnmaken, die teruggaat tot het Romeinse rijk. De regio wordt gekenmerkt door zijn unieke terroir, dat wordt beïnvloed door de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. De bodem van de regio bestaat uit graniet, zandsteen en kalksteen, die kenmerkende smaken en aroma's aan de wijnen geven.

De Elzas produceert wijnen van zeven belangrijke druivensoorten, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc en Pinot Noir. De Rieslings uit de regio staan bekend om hun zuiverheid, mineraliteit en hun vermogen om tientallen jaren te rijpen. Gewürztraminer is een andere kenmerkende druivensoort

Jura

De Jura ligt in het oosten van Frankrijk, vlakbij de grens met Zwitserland. Het is een klein wijngebied dat bekend staat om het produceren van unieke en onderscheidende wijnen, met name de witte en rode wijnen in oxidatieve stijl.

Het Jura wijngebied ligt tussen het Jura gebergte en de rivier de Saône, die een gevarieerde topografie en bodemsoorten bieden die aanleiding geven tot een scala aan wijnstijlen. De regio produceert wijnen van verschillende druivensoorten, waaronder de witte druif Savagnin, die de basis vormt voor de bekendste wijn van de regio, Vin Jaune.

Languedoc Roussillon

Languedoc-Roussillon is een wijnstreek in het zuiden van Frankrijk, grenzend aan de Middellandse Zee. Het is een van de grootste wijnregio's ter wereld, met meer dan 700.000 hectare wijngaarden die een breed scala aan wijnstijlen produceren. De regio produceert zowel rode als witte wijnen, maar ook rosé en mousserende wijnen. Enkele van de meest aangeplante druivensoorten in de Languedoc-Roussillon zijn Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault voor rode wijnen, en Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc en Muscat voor witte wijnen.

Languedoc-Roussillon-wijnen staan bekend om hun uitstekende waarde, met veel wijnen van hoge kwaliteit die verkrijgbaar zijn tegen betaalbare prijzen. De regio staat ook bekend om het produceren van wijnen die gemakkelijk te drinken zijn, met smaken van rijp fruit en een zacht, rond mondgevoel. De wijnen van de Languedoc-Roussillon worden ingedeeld in verschillende appellaties, elk met zijn eigen unieke terroir en wijnstijlen. Enkele van de meest bekende appellaties in de regio zijn Corbières, Minervois en Saint-Chinian, die bekend staan om het produceren van volle rode wijnen met smaken van zwart fruit en kruiden.

Loire

De wijnstreek Loire vallei ligt in het westen van Frankrijk en staat bekend om de productie van een breed scala aan hoogwaardige witte, rode en roséwijnen. De rivier de Loire stroomt door de regio en zorgt voor een koel klimaat en diverse bodems die bijdragen aan het unieke karakter van de wijnen. De Loire-vallei produceert een scala aan witte wijnen, waaronder Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Muscadet. Sauvignon Blanc wordt voornamelijk in het oostelijke deel van de regio verbouwd en produceert knapperige, droge wijnen met aroma's van citrus en groen fruit. Chenin Blanc is de meest aangeplante witte druivensoort in de Loire-vallei en wordt gebruikt om een scala aan wijnstijlen te produceren, van droog en knapperig tot zoet en weelderig. Muscadet wordt geproduceerd in de buurt van de Atlantische kust en staat bekend om zijn lichte, droge en verfrissende stijl. De Loire vallei produceert ook rode wijnen van Cabernet Franc en Pinot Noir. Cabernet Franc is de meest aangeplante rode druivensoort in de regio en wordt gebruikt om wijnen te produceren met aroma's van rood fruit en paprika. Pinot Noir wordt verbouwd in het oostelijke deel van de regio en produceert lichtere wijnen met aroma's van rood fruit en kruiden.

Enkele van de meest bekende appellaties in de regio zijn Sancerre, Pouilly-Fumé, Vouvray en Chinon.

Provence

De wijnstreek Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk en staat bekend om de productie van enkele van 's werelds beste rosé wijnen. De regio heeft een mediterraan klimaat, met hete, droge zomers en milde winters, wat zorgt voor ideale groeiomstandigheden voor de druiven.

De Provence produceert een scala aan wijnen, waaronder rosé, rode en witte wijnen. Rosé is echter de bekendste en meest geproduceerde wijnstijl in de regio. De rosé wijnen van de Provence staan bekend om hun lichte, verfrissende stijl, met aroma's van rood fruit, citrus en kruiden. Ze worden meestal gemaakt van een mix van druivensoorten, waaronder Grenache, Cinsault en Mourvèdre.

Rhône

Het wijngebied van de Rhône vallei ligt in het zuidoosten van Frankrijk en is verdeeld in twee hoofdgebieden: de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône. De rivier de Rhône stroomt door de regio en biedt een gevarieerd aanbod van bodems en microklimaten die bijdragen aan het unieke karakter van de wijnen. De noordelijke Rhône staat bekend om het produceren van enkele van 's werelds beste Syrah wijnen, die vol zijn en aroma's hebben van zwart fruit, kruiden en rook. De noordelijke Rhône produceert ook witte wijnen van druivenrassen zoals Viognier, Marsanne en Roussanne, die bekend staan om hun rijke, complexe smaken en aroma's. De zuidelijke Rhône staat bekend om het produceren van een scala aan rode, witte en roséwijnen, waarvan de rode wijnen de meest bekende zijn.

De Rhône vallei heeft verschillende bekende appellations, waaronder Côte-Rôtie, Hermitage, Châteauneuf-du-Pape en Gigondas. Deze benamingen hebben hun eigen unieke terroir- en wijnstijlen, en sommige produceren wijnen die zeer gewild zijn bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Sud-Ouest

Het wijngebied Sud-Ouest ligt in het zuidwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn diversiteit aan druivenrassen en wijnstijlen. De regio ligt tussen Bordeaux in het noorden en de Pyreneeën in het zuiden en profiteert van verschillende bodems, klimaten en topografieën. De regio Sud-Ouest produceert een scala aan wijnen, waaronder rode, witte, rosé en versterkte wijnen. Enkele van de meest bekende druivensoorten in de regio zijn Tannat, Malbec en Petit Manseng. Tannat is de meest aangeplante druif in de regio en wordt gebruikt om volle rode wijnen te produceren met aroma's van donker fruit en kruiden. Malbec wordt ook gebruikt om rode wijnen te produceren, terwijl Petit Manseng wordt gebruikt om zoete, gebotrytiseerde wijnen te produceren.

Hongarije

Hongarije is een land in Midden-Europa met een lange geschiedenis van wijnproductie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het land heeft verschillende wijnregio's, elk met zijn eigen unieke terroir en druivensoorten.

Eger

Eger ligt in het noorden van het land, dat bekend staat om het produceren van rode en witte wijnen van druivensoorten zoals Kadarka, Kékfrankos en Egri Csillag. De regio is ook beroemd om zijn rode melange die bekend staat als Egri Bikavér, of "Stierenbloed van Eger".

Tokaj

Het bekendste wijngebied van Hongarije is Tokaj, gelegen in het noordoosten van het land. Tokaj staat bekend om zijn zoete witte wijnen gemaakt van de Furmint druif, die bekend staan als Tokaji. Deze wijnen worden gemaakt met behulp van een speciale productiemethode waarbij gebruik wordt gemaakt van gebotrytiseerde druiven, die worden aangetast door een nuttige schimmel die de suikers in de druiven concentreert.

Tokaji-wijnen staan bekend om hun complexe smaken van honing, abrikoos en karamel en worden vaak vergeleken met Sauternes-wijnen uit Frankrijk.

Villány

Villány ligt in het zuiden van het land. Villány staat bekend om het produceren van volle rode wijnen gemaakt van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De regio profiteert van een warm, mediterraan klimaat en een scala aan verschillende bodems, die bijdragen aan het unieke karakter van de wijnen.

Israel

Israël is een land in het Midden-Oosten met een groeiende wijnindustrie met verschillende wijnregio's met elk hun eigen unieke kenmerken. De meeste wijnen zijn kosher.

Galilee

Een van de meest bekende wijngebieden in Israël is Galilea, gelegen in het noordelijke deel van het land. De regio staat bekend om het produceren van rode wijnen van hoge kwaliteit, met name van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. De regio Galilea profiteert van een mild mediterraan klimaat en vruchtbare bodems, die bijdragen aan de hoge kwaliteit van de wijnen.

Golan Heights

De Golanhoogte is een ander belangrijk wijngebied in Israël, gelegen in het noordoosten van het land. De regio profiteert van grote hoogten en vulkanische bodem, die wijnen van hoge kwaliteit produceren met unieke smaken en aroma's. De druivensoorten die op de Golanhoogte worden verbouwd, zijn onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Sauvignon Blanc.

Judea

Een ander belangrijk wijngebied in Israël zijn de heuvels van Judea, in de buurt van Jeruzalem. De regio staat bekend om het produceren van een breed scala aan wijnen, waaronder rood, wit en rosé. De druivensoorten die in de heuvels van Judea worden verbouwd, zijn onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz en Chardonnay. De wijnen uit de heuvels van Judea staan bekend om hun elegantie en evenwicht, met smaken van donker fruit, kruiden en aardse tonen.

Italië

 

Italië heeft een lange en legendarische geschiedenis van wijnmaken, met wijngaarden en wijnmakerijen verspreid over het hele land. Italiaanse wijnen staan bekend om hun hoge kwaliteit en diversiteit, met meer dan 350 inheemse druivensoorten die in het land worden verbouwd.

Enkele van de beroemdste Italiaanse wijnen zijn Chianti, Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone, Prosecco en Moscato d'Asti. Chianti is een rode wijn geproduceerd in de regio Toscane, bekend om zijn droge en medium-bodied smaken, met tonen van kersen en kruiden. Barolo is een andere rode wijn, geproduceerd in de regio Piemonte, met hoge tannines en smaken van donker fruit en truffels. Brunello di Montalcino is een rode wijn geproduceerd in de Toscaanse regio, gemaakt van de Sangiovese druivensoort, met smaken van zwarte kersen, leer en aardse ondertonen.

Amarone is een rode wijn geproduceerd in de regio Veneto, gemaakt van gedroogde druiven, wat resulteert in een rijke en volle wijn met aroma's van gedroogd fruit en kruiden. Prosecco is een mousserende wijn geproduceerd in de regio Veneto, bekend om zijn lichte en verfrissende smaken, met tonen van appel en peer. Moscato d'Asti is een andere mousserende wijn, geproduceerd in de regio Piemonte, met een zoet en fruitig smaakprofiel. 

Abruzzo

Abruzzo is een wijnstreek in Midden-Italië, langs de Adriatische kust. De regio staat bekend om het produceren van een scala aan rode en witte wijnen, met een focus op de druivensoorten Montepulciano en Trebbiano.

De Montepulciano druif is de meest aangeplante druivensoort in de regio Abruzzo en wordt gebruikt om zowel rode als rosé wijnen te produceren. De wijnen gemaakt van deze druif staan bekend om hun diepe kleur en fruitige smaken, met tonen van bramen, pruimen en chocolade. De Montepulciano d'Abruzzo DOC is een bekende wijn uit de regio, met strikte productievoorschriften om de kwaliteit te waarborgen. 

Alto Adige - Südtirol

Alto Adige, ook wel bekend als Südtirol, is een wijngebied gelegen in het meest noordelijke deel van Italië, grenzend aan Oostenrijk en Zwitserland. De regio staat bekend om het produceren van witte wijnen van hoge kwaliteit, met een focus op de druivensoorten Pinot Grigio, Chardonnay en Gewürztraminer.

Het koele klimaat en het bergachtige terrein van Alto Adige bieden ideale groeiomstandigheden voor deze druivensoorten. De Pinot Grigio-wijnen die in de regio worden geproduceerd, staan bekend om hun frisse zuren en verse fruitsmaken, met tonen van citrus en groene appel. Chardonnay wijnen uit Alto Adige worden vaak beschreven als elegant en evenwichtig, met aroma's van tropisch fruit en een romige textuur.

De druivensoort Gewürztraminer is ook zeer geschikt voor het klimaat in de regio en produceert aromatische witte wijnen met tonen van lychee, roos en kruiden. Andere druivensoorten die in de regio worden verbouwd, zijn Pinot Blanc, Sauvignon Blanc en Riesling.

Calabrië

Calabrië is een wijnstreek in het zuidelijke deel van Italië, bekend om de productie van een scala aan rode en witte wijnen. De wijngaarden van de regio liggen voornamelijk langs de kust en profiteren van het warme mediterrane klimaat.

De regio Calabrië staat bekend om de productie van verschillende inheemse druivensoorten, waaronder Gaglioppo en Greco Bianco. Gaglioppo is de meest aangeplante rode druivensoort in de regio en wordt gebruikt om volle rode wijnen te produceren met smaken van zwarte kersen, pruimen en kruiden. De Greco Bianco-druif wordt gebruikt om witte wijnen te produceren met frisse zuren en citrusaroma's.

Campania

Campanië is een wijnstreek in het zuidelijke deel van Italië, bekend om de productie van een scala aan rode, witte en rosé wijnen. De regio herbergt verschillende inheemse druivensoorten die worden gebruikt om unieke en smaakvolle wijnen te produceren.

Een van de meest bekende druivensoorten uit Campanië is Aglianico, die wordt gebruikt om volle rode wijnen te produceren met aroma's van donker fruit, tabak en leer. Aglianico wordt vaak vergeleken met Nebbiolo, de druif die wordt gebruikt om Barolo te maken, vanwege zijn tanninestructuur en verouderingspotentieel. Een andere opmerkelijke druivensoort uit Campanië is Fiano, die wordt gebruikt om witte wijnen met bloemen- en citrustonen te produceren. Greco di Tufo is een andere witte druivensoort uit Campanië die bekend staat om het produceren van wijnen met een hoge zuurgraad en minerale tonen. Andere druivensoorten die in Campanië worden verbouwd, zijn Piedirosso, Coda di Volpe en Falanghina. Deze druiven worden gebruikt om een reeks rode, witte en roséwijnen te produceren die het diverse terroir van de regio weerspiegelen.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna is een wijnregio in het noorden van Italië, bekend om de productie van een scala aan rode, witte en mousserende wijnen. De regio is de thuisbasis van verschillende beroemde Italiaanse culinaire producten, zoals Parmezaanse kaas en balsamicoazijn, en de wijnen worden vaak gedronken bij de lokale keuken.

Een van de meest bekende wijnen uit Emilia-Romagna is Lambrusco, een mousserende rode wijn gemaakt van de Lambrusco druivensoort. Lambrusco wijnen variëren van droog tot zoet, met smaken van rood fruit en een lichte bruis. Een andere opmerkelijke wijn uit Emilia-Romagna is Sangiovese, een rode druivensoort die wordt gebruikt om medium-bodied wijnen te produceren met smaken van kersen, aarde en kruiden.

Friuli

Friuli-Venezia Giulia is een wijngebied in het noordoosten van Italië, vlakbij de grens met Slovenië. De regio staat bekend om het produceren van een scala aan hoogwaardige witte wijnen die het unieke terroir van het gebied weerspiegelen. Een van de beroemdste druivensoorten uit Friuli is Friulano, die wordt gebruikt om droge witte wijnen te produceren met smaken van perzik, amandel en citrus. Een andere opmerkelijke druivensoort uit de regio is Pinot Grigio, die wordt gebruikt om droge, knapperige witte wijnen te produceren met tonen van groene appel en citrus. Andere druivensoorten die in Friuli worden verbouwd, zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ribolla Gialla en Verduzzo. Deze druiven worden gebruikt om een reeks witte wijnen te produceren, waaronder stille, mousserende en dessertwijnen.

Naast witte wijnen produceert Friuli ook enkele rode wijnen, waaronder Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Deze rode wijnen hebben de neiging om medium-bodied te zijn met smaken van rood en zwart fruit, kruiden en specerijen.

Lazio

Lazio is een wijnstreek in Midden-Italië, vlakbij de stad Rome. Hoewel de regio niet zo bekend is als andere Italiaanse wijnregio's, produceert het een scala aan unieke en smaakvolle wijnen.

Een van de beroemdste wijnen uit Lazio is Frascati, een witte wijn gemaakt van een blend van Malvasia Bianca di Candia, Trebbiano Toscano en andere lokale druivensoorten. Frascati-wijnen staan bekend om hun lichte body en verfrissende zuurgraad, met smaken van groene appel, citrus en witte bloemen.

Ligurië

Ligurië is een wijnstreek gelegen in het noordwesten van Italië, langs de Ligurische Zee. De regio staat bekend om zijn prachtige kustlijn en steile, terrasvormige wijngaarden die unieke en smaakvolle wijnen produceren.

Een van de beroemdste wijnen uit Ligurië is Vermentino, een witte druivensoort die droge, knapperige wijnen produceert met smaken van citrus, witte perzik en amandel. Vermentino-wijnen worden vaak gecombineerd met visgerechten en andere lokale gerechten, zoals pasta met pesto. Een andere opmerkelijke druivensoort uit Ligurië is Pigato, die wordt gebruikt om droge, medium-bodied witte wijnen te produceren met aroma's van tropisch fruit en kruidige tonen. Pigato-wijnen worden vaak gecombineerd met gegrilde vis en schaaldieren.

Lombardije

Lombardia is een wijngebied in het noorden van Italië, vlakbij de grens met Zwitserland. De regio staat bekend om het produceren van een scala aan wijnen van hoge kwaliteit, waaronder enkele van de beroemdste mousserende wijnen van het land.

Een van de beroemdste wijnen uit Lombardije is Franciacorta, een mousserende wijn gemaakt op traditionele wijze (zoals champagne) van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc. Franciacorta wijnen staan bekend om hun elegantie en complexiteit, met smaken van citrus, toast en brioche.

Lombardia produceert ook enkele opmerkelijke stille wijnen, waaronder de rode wijnen gemaakt van de Nebbiolo druivensoort in de subregio Valtellina. Deze wijnen zijn medium-bodied met smaken van rood fruit, kruiden en specerijen, en worden vaak vergeleken met de wijnen van het nabijgelegen Piemonte.

Marche

Marche is een wijnstreek gelegen in Midden-Italië, langs de Adriatische kust. De regio staat bekend om het produceren van een scala aan wijnen van hoge kwaliteit, waaronder enkele gemaakt van inheemse druivensoorten.

Een van de bekendste wijnen uit Marche is Verdicchio dei Castelli di Jesi, een witte wijn gemaakt van de druivensoort Verdicchio. Verdicchio wijnen staan bekend om hun heldere zuurgraad, mineraliteit en smaken van citrus en amandel. Ze worden vaak gecombineerd met visgerechten en andere lokale gerechten. Een andere opmerkelijke druivensoort uit Marche is Montepulciano, die wordt gebruikt om rijke, volle rode wijnen te produceren met smaken van donker fruit, kruiden en aardse tonen. Montepulciano wijnen worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten om complexiteit en diepte toe te voegen.

Piemonte

Piemonte is een wijngebied in het noordwesten van Italië, vlakbij de grens met Frankrijk en Zwitserland. De regio staat bekend om het produceren van enkele van de beroemdste en meest prestigieuze wijnen van Italië, waaronder Barolo en Barbaresco.

De druivensoort die de wijngaarden van Piemonte domineert is Nebbiolo, die wordt gebruikt om deze krachtige en complexe rode wijnen te produceren. Barolo- en Barbaresco-wijnen worden vaak omschreven als respectievelijk "de koning en koningin" van Italiaanse wijnen en staan bekend om hun hoge tannines, smaken van rood fruit en aardse tonen. Een andere opmerkelijke druivensoort uit Piemonte is Barbera, die wordt gebruikt om medium-bodied, fruitige rode wijnen te produceren die vaak worden gerijpt in eikenhouten vaten. Barbera-wijnen hebben minder tannine dan die van Nebbiolo en worden vaak gedronken bij lokale gerechten, zoals pastagerechten en geroosterd vlees.

Piemonte staat ook bekend om het produceren van zoete wijnen, zoals Moscato d'Asti, een mousserende wijn gemaakt van de Moscato-druivensoort. Moscato d'Asti-wijnen zijn licht en verfrissend, met smaken van perziken, abrikozen en bloemige tonen.

Puglia

Puglia is een wijnstreek in het zuidoosten van Italië, ook wel de hak van de laars genoemd. De regio staat bekend om het produceren van robuuste en volle rode wijnen, maar ook frisse en verfrissende witte wijnen.

Een van de bekendste rode druivensoorten uit Puglia is Primitivo, die nauw verwant is aan de Zinfandel druivensoort uit Californië. Primitivo wijnen staan bekend om hun smaken van donker fruit, zoals zwarte kersen en bramen, en hun kruidige tonen. Een andere populaire rode druivensoort uit Puglia is Negroamaro, die wijnen produceert met een diepe kleur, hoge tannines en aroma's van donker fruit, zoals bramen en pruimen. Puglia staat ook bekend om het produceren van witte wijnen van druivenrassen zoals Verdeca en Fiano. Verdeca wijnen zijn knapperig en verfrissend, met smaken van citrus en appel, terwijl Fiano-wijnen voller zijn met smaken van peer, honing en amandelen.

Naast stille wijnen staat Puglia ook bekend om de productie van zoete en versterkte wijnen, zoals de dessertwijn Primitivo di Manduria Dolce Naturale, gemaakt van de druivensoort Primitivo.

Sardinië

Sardinië is een wijnstreek op het eiland Sardinië, voor de westkust van Italië. De regio staat bekend om het produceren van rijke, volle rode wijnen, maar ook frisse en verfrissende witte wijnen.

Een van de bekendste rode druivensoorten uit Sardinië is Cannonau, in andere delen van de wereld ook wel Grenache genoemd. Cannonau wijnen staan bekend om hun diepe kleur, hoge tannines en smaken van rood fruit, zoals frambozen en kersen. Een andere populaire rode druivensoort uit Sardinië is Carignano, die wijnen produceert met smaken van donker fruit, zoals bramen en zwarte kersen, evenals kruidige en kruidige tonen.

Sardinië staat ook bekend om het produceren van witte wijnen van druivensoorten zoals Vermentino en Nuragus. Vermentino-wijnen zijn knapperig en verfrissend, met smaken van citrus en tropisch fruit, terwijl Nuragus-wijnen lichter van smaak zijn met smaken van appel en peer.

Sicilië

Sicilië is een wijngebied gelegen op het eiland Sicilië, voor de zuidkust van Italië. De regio staat bekend om het produceren van een breed scala aan wijnen, van lichte en frisse witte wijnen tot volle en complexe rode wijnen.

Een van de beroemdste rode druivensoorten uit Sicilië is Nero d'Avola, die wijnen produceert met smaken van donker fruit, zoals zwarte kersen en bramen, evenals kruidige en kruidige tonen. Een andere populaire rode druivensoort uit Sicilië is Frappato, die lichtere wijnen produceert met aroma's van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen, en bloemige tonen.

Sicilië staat ook bekend om het produceren van witte wijnen van druivensoorten zoals Grillo en Catarratto. Grillo-wijnen zijn knapperig en verfrissend, met smaken van citrus en groene appel, terwijl Catarratto wijnen voller zijn met smaken van perzik, abrikoos en tropisch fruit.

Naast stille wijnen staat Sicilië ook bekend om de productie van versterkte wijnen, zoals de zoete dessertwijn Marsala, gemaakt van de druivensoorten Grillo, Inzolia en Catarratto.

Toscane

Toscane is een wijngebied in Midden-Italië. Het is een van de beroemdste en meest prestigieuze wijnregio's in Italië, bekend om het produceren van enkele van de beste rode wijnen van het land. De regio herbergt verschillende gerenommeerde subregio's, waaronder Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano, elk met zijn eigen verschillende wijnstijlen en druivensoorten.

Een van de meest geteelde druivensoorten in Toscane is Sangiovese, die wordt gebruikt om veel van de rode wijnen van de regio te produceren. Sangiovese wijnen uit Toscane staan bekend om hun medium tot volle body, hoge zuurgraad en smaken van rode kersen, pruimen en specerijen. Andere rode druivensoorten die in Toscane worden verbouwd, zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Toscane produceert ook een verscheidenheid aan witte wijnen, waaronder Vernaccia di San Gimignano en Trebbiano. Vernaccia di San Gimignano is een knapperige, droge witte wijn met citrus- en minerale smaken, terwijl Trebbiano lichte wijnen produceert met smaken van appel en peer.

Veneto

Veneto is een wijnstreek in het noordoosten van Italië, bekend om het produceren van een scala aan wijnen van hoge kwaliteit. De regio herbergt verschillende subregio's, waaronder Valpolicella, Soave en Prosecco, elk met zijn eigen verschillende wijnstijlen en druivensoorten.

Een van de beroemdste rode wijnen uit Veneto is Amarone della Valpolicella, een volle, rijke en complexe wijn gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven van de variëteiten Corvina, Rondinella en Molinara. Valpolicella staat ook bekend om het produceren van lichtere rode wijnen, zoals Valpolicella Classico, met fruitige en kruidige tonen. Soave daarentegen is een witte wijn die voornamelijk wordt gemaakt van de Garganega druivensoort. Het staat bekend om zijn lichte en verfrissende karakter met citrus- en minerale tonen.

Prosecco is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het heuvelachtige gebied van de regio Veneto. Het is gemaakt van de Glera-druivensoort en staat bekend om zijn lichte, knapperige en fruitige karakter.

Libanon

Libanon is een klein maar belangrijk wijnproducerend land in het Midden-Oosten, met een geschiedenis van wijnmaken die duizenden jaren teruggaat. De moderne Libanese wijnindustrie begon in het midden van de 19e eeuw, maar de industrie leed onder de burgeroorlog in het land in de jaren tachtig en negentig. De laatste jaren beleeft de Libanese wijnindustrie echter een renaissance, waarbij veel wijnen van hoge kwaliteit worden geproduceerd.

De belangrijkste druivensoorten die in Libanon worden verbouwd, zijn Franse variëteiten, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Grenache voor rode wijnen, en Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier voor witte wijnen. Libanese wijnmakers gebruiken echter ook lokale druivensoorten, zoals Obaideh en Merwah, om onderscheidende en unieke wijnen te maken.

Een van de bekendste Libanese wijnhuizen is Château Musar, opgericht in 1930. Het wijnhuis staat bekend om zijn langlevende en complexe wijnen, gemaakt van een blend van lokale en Franse druivensoorten. Andere opmerkelijke wijnmakerijen in Libanon zijn Château Ksara, Château Kefraya en Domaine des Tourelles.

Libanese wijnen worden vaak gekenmerkt door hun frisheid, fruitigheid en kruidige tonen. Ze passen goed bij de Libanese keuken, zoals mezze (kleine gerechten), gegrild vlees en geroosterde groenten. Libanese wijnen krijgen ook erkenning in de internationale wijnwereld en worden genoten door wijnliefhebbers over de hele wereld.

Nederland

Ja, Nederlandse wijn is zeker een positief verhaal. Hoewel Nederland misschien niet het eerste land is dat in je opkomt als je aan wijnproductie denkt, wordt er in feite al eeuwenlang wijn gemaakt. Maar pas sinds kort zijn Nederlandse wijnmakers begonnen met het produceren van kwaliteitswijnen die kunnen wedijveren met die uit meer bekende wijnstreken. De afgelopen decennia beleefde de Nederlandse wijnindustrie een renaissance, waarbij wijnmakers meer wijngaarden aanplantten en wijnen van steeds hogere kwaliteit produceerden. De Nederlandse wijnindustrie bevindt zich voornamelijk in de zuidelijke provincies Limburg en Gelderland, waar het klimaat mild is en gunstig voor de wijnproductie.

Nederlandse wijnen staan bekend om hun frisheid, fruitigheid en unieke smaakprofiel, dat wordt beïnvloed door het lokale terroir. Ze passen goed bij de Nederlandse keuken, zoals visgerechten, kaas en gerookt vlees.

De Nederlandse wijnindustrie is nog klein in vergelijking met andere Europese wijnregio's, maar groeit gestaag en krijgt erkenning in de internationale wijnwereld. Nederlandse wijnen hebben meerdere prijzen en medailles gewonnen in internationale wijnconcoursen, wat bewijst dat ze zich kunnen meten met wijnen uit meer traditionele wijnstreken.

 

Limburg

Limburgse wijn is een type Nederlandse wijn uit de provincie Limburg, gelegen in het zuidoosten van het land. De wijnbouw in Limburg heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de eerste wijngaarden in de regio plantten.

Tegenwoordig zijn er ongeveer 150 wijngaarden in Limburg, met in totaal meer dan 250 hectare wijngaard. Limburgse wijnen staan bekend om hun frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en appel. Sommige wijngaarden in Limburg hebben ook geëxperimenteerd met het produceren van mousserende wijnen, die populair zijn geworden onder wijnliefhebbers.

Limburgse wijnen hebben de afgelopen jaren diverse nationale en internationale prijzen gewonnen en zijn steeds populairder geworden onder wijnliefhebbers in Nederland en daarbuiten. Het gebied is een belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse wijnindustrie en trekt elk jaar duizenden bezoekers naar de wijngaarden en wijnproeverijen in de regio.

Zeeland

Zeeuwse wijn is een type Nederlandse wijn uit de provincie Zeeland, gelegen in het zuidwesten van het land. Hoewel Zeeland niet het meest voor de hand liggende gebied is voor wijnbouw, hebben enkele gepassioneerde wijnboeren het gebied ontdekt en zijn begonnen met het produceren van Zeeuwse wijnen van hoge kwaliteit.

Wij verkopen wijn van Wijnhoeve de Kleine Schorre, hier zijn ruim 60.000 wijnstokken geplant. De wijngaard is uitgegroeid tot 14 hectare en is daarmee een van de grootste wijngaarden van Nederland.

Zeeuwse wijnen staan bekend om hun frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en groene appel. De bodemsamenstelling en de nabijheid van de zee zorgen voor een uniek smaakprofiel dat verschilt van andere Nederlandse wijnen. 

Zeeuwse wijnen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder wijnliefhebbers en ze hebben diverse nationale en internationale prijzen gewonnen.

Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land dat bekend staat om het produceren van wijnen van hoge kwaliteit die wereldwijde erkenning hebben gekregen. Het land staat bekend om zijn gevarieerde aanbod aan wijnvariëteiten, met als bekendste Sauvignon Blanc, maar produceert ook uitstekende Pinot Noir, Chardonnay en Riesling, onder andere.

De wijnregio's van Nieuw-Zeeland bevinden zich op de Noord- en Zuid-eilanden, en elk heeft zijn eigen unieke klimaat, bodem en topografie, waardoor een breed scala aan wijnstijlen ontstaat.

Auckland

Auckland ligt in het noorden van het Noordereiland, deze regio produceert een scala aan wijnstijlen, waaronder Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Canterbury - Waipara

Canterbury ligt op het centrale Zuidereiland, deze regio produceert een scala aan wijnstijlen, waaronder Pinot Noir, Chardonnay en Riesling.

Central Otago

Central Otago ligt aan de zuidkant van het Zuidereiland, Central Otago staat bekend om zijn Pinot Noir van wereldklasse, evenals andere variëteiten zoals Chardonnay en Riesling.

Gisborne

Gisborne ligt aan de oostkust van het Noordereiland. Gisborne staat bekend om zijn Chardonnay-, Gewürztraminer- en Pinot Gris-wijnen.

Hawke's Bay

Hawke's Bay ligt aan de oostkust van het Noordereiland. Hawke's Bay staat bekend om zijn volle rode wijnen, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Marlborough

Marlborough is gelegen op de top van het Zuidereiland, Marlborough is het grootste wijngebied van Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn wereldberoemde Sauvignon Blanc.

Nelson

Nelson ligt aan de noordkust van het Zuidereiland, deze regio staat bekend om zijn aromatische witte wijnen en Pinot Noir.

Northland

Northland ligt op het noordelijke puntje van het Noordereiland, deze regio is de warmste van Nieuw-Zeeland en produceert rijke en volle rode wijnen.

Waikato- Bay of Plenty

Waikato staat bekend om zijn mousserende wijnen en ligt aan de oostkust van het Noordereiland.

Wairarapa

Wairarapa ligt aan de voet van het Noordereiland, deze regio staat bekend om zijn Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Oostenrijk

 

Oostenrijk is een land dat bekend staat om het produceren van wijnen van hoge kwaliteit die bekend staan om hun zuiverheid, elegantie en diepte van smaak. Het land heeft een lange geschiedenis van wijnmaken en de wijngaarden bevinden zich voornamelijk in het oostelijke deel van het land, langs de rivier de Donau en zijn zijrivieren. De bekendste druivensoorten die in Oostenrijk worden verbouwd, zijn Grüner Veltliner en Riesling, die wijnen produceren die knapperig, aromatisch en verfrissend zijn.

Grüner Veltliner is de meest aangeplante druivensoort in Oostenrijk en produceert wijnen met een kenmerkend peperig en citrusachtig smaakprofiel. Naast Grüner Veltliner en Riesling produceert Oostenrijk ook excellente Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc. Oostenrijk staat ook bekend om zijn rode wijnen, die goed zijn voor ongeveer een derde van de totale wijnproductie van het land. De meest aangeplante rode druivensoorten in Oostenrijk zijn Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent. Deze druiven produceren rode wijnen die fruitig, kruidig en elegant zijn, met een fluweelzachte textuur.

Over het algemeen is Oostenrijk een land dat wijnen van hoge kwaliteit produceert die bekend staan om hun puurheid, elegantie en diepte van smaak. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende witte wijn of een complexe rode wijn, Oostenrijk heeft voor iedere wijnliefhebber wat te bieden.

Burgenland

 

Burgenland is gelegen in het oostelijke deel van Oostenrijk. Deze regio staat bekend om zijn rode wijnen, met name die gemaakt van de druivensoorten Zweigelt en Blaufränkisch. Burgenland staat ook bekend om zijn zoete wijnen, die gemaakt worden van botrytized druiven.

Niederösterreich

 

Niederösterreich (Neder-Oostenrijk) ligt in het noordoosten van Oostenrijk en is de grootste wijnregio van het land. Het staat bekend om zijn droge witte wijnen, vooral Grüner Veltliner en Riesling. Niederösterreich is verder onderverdeeld in acht subregio's, waaronder Kamptal, Kremstal en Wachau.

Steiermark

 

Steiermark (Stiermarken) ligt in het zuidoostelijke deel van Oostenrijk en staat bekend om zijn witte wijnen, vooral Sauvignon Blanc en Morillon (de lokale naam voor Chardonnay). Steiermark staat ook bekend om het produceren van mousserende wijnen.

Wien

 

Wien (Wenen) is de kleinste wijnregio van Oostenrijk om de stad Wenen. Het staat bekend om zijn fruitige witte wijnen, met name die van de druivensoort Grüner Veltliner. De wijngaarden in Wenen bevinden zich meestal op de heuvels rond de stad en de wijnen worden vaak verkocht in lokale Heurigen (wijntavernes).

Portugal

 

Portugal is een land dat bekend staat om het produceren van wijnen van hoge kwaliteit met unieke kenmerken die hen onderscheiden van wijnen die in andere delen van de wereld worden geproduceerd. Portugese wijnen worden gemaakt met behulp van een verscheidenheid aan druivensoorten, waaronder inheemse soorten die uniek zijn voor het land.

Een van de meest bekende soorten Portugese wijn is Port, een versterkte wijn die typisch zoet is en wordt geserveerd als dessertwijn. Port wordt geproduceerd in de Douro-vallei in Portugal en wordt gemaakt door cognac aan de wijn toe te voegen tijdens het fermentatieproces.

Een ander populair type Portugese wijn is Vinho Verde, een lichte, verfrissende wijn die meestal gekoeld wordt geserveerd. Vinho Verde wordt gemaakt met behulp van een mix van druivensoorten en staat bekend om zijn frisse zuurgraad en lichte bruisen.

Alentejo

 

Alentejo is gelegen in het zuiden van Portugal. De regio Alentejo staat bekend om zijn volle rode wijnen, die zijn gemaakt van een mix van druivensoorten. Het hete, droge klimaat en de kalksteenbodems van de regio creëren ideale groeiomstandigheden voor deze wijnen.

Bairrada

 

Bairrada is gelegen in het centrale deel van Portugal. Bairrada staat bekend om zijn mousserende wijnen en zijn volle, aromatische witte wijnen. Het koele zeeklimaat en de kleigronden van de regio creëren ideale groeiomstandigheden voor deze wijnen.

Dão

 

Dão is gelegen in het noord-centrale deel van Portugal. De Dão regio staat bekend om zijn volle rode wijnen, die zijn gemaakt van een mix van druivensoorten. De granietbodems en het koele, bergachtige klimaat van de regio creëren ideale groeiomstandigheden voor deze wijnen.

Douro

 

De Douro vallei is gelegen in het noorden van Portugal. Deze regio staat bekend om de productie van portwijn. De steile hellingen en rotsachtige bodems van de regio zijn ideaal voor het verbouwen van druiven, en de resulterende wijnen staan bekend om hun complexiteit en rijkdom.

Madeira

 

Madeira is gelegen voor de kust van Marokko. Het eiland Madeira staat bekend om zijn versterkte wijnen, die typisch zoet en rijk zijn. De wijnen worden gemaakt door tijdens het fermentatieproces cognac aan de wijn toe te voegen, waardoor ze hun kenmerkende smaak krijgen.

Vinho Verde

 

Vinho Verde is gelegen in het noorden van Portugal. De regio Vinho Verde staat bekend om zijn lichte, verfrissende witte wijnen, die typisch licht bruisend zijn. Het koele, regenachtige klimaat en de granietbodems van de regio creëren ideale groeiomstandigheden voor deze wijnen.

Spanje

 

Spanje is een land dat bekend staat om het produceren van enkele van 's werelds beste wijnen. Spaanse wijnen worden gemaakt met behulp van een grote verscheidenheid aan druivensoorten en staan bekend om hun rijke smaken, unieke aroma's en uitstekend verouderingspotentieel. Een van de meest bekende soorten Spaanse wijn is Rioja, die wordt geproduceerd in de regio Rioja in Noord-Spanje. Rioja is een rode wijn die voornamelijk wordt gemaakt van de Tempranillo-druif en staat bekend om zijn rijke, fruitige smaak en kruidige tonen. Een andere bekende Spaanse wijn is Ribera del Duero, die wordt geproduceerd in de vallei van de rivier de Duero in het noorden van centraal Spanje. Ribera del Duero is een rode wijn die voornamelijk wordt gemaakt van de Tinto Fino-druif en staat bekend om zijn intense, volle smaak en uitstekend verouderingspotentieel.

Spanje staat ook bekend om zijn versterkte wijnen, waaronder Sherry en Malaga. Sherry wordt geproduceerd in de regio Andalusië in Zuid-Spanje en is typisch een droge, lichte wijn met een nootachtige smaak. Malaga is een zoete versterkte wijn geproduceerd in de regio Malaga in Zuid-Spanje en staat bekend om zijn rijke, fruitige smaak en hoog alcoholgehalte.

Naast deze bekende wijnen kent Spanje ook een aantal kleinere wijnstreken die unieke en interessante wijnen voortbrengen. Van de frisse witte wijnen van Rias Baixas tot de gedurfde rode wijnen van Priorat, er is een Spaanse wijn voor elke smaak en gelegenheid.

Alicante

Alicante is een wijnstreek in het zuidoosten van Spanje, langs de Middellandse Zeekust. De regio staat bekend om het produceren van een scala aan wijnen van hoge kwaliteit, waaronder rode, witte en zoete wijnen, voornamelijk gemaakt van inheemse druivensoorten.

Bierzo

Bierzo is een wijnstreek gelegen in het noordwesten van Spanje, in de provincie León. De regio staat bekend om het produceren van rode wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk gemaakt van de Mencía druivensoort, die gedijt in het koele, vochtige klimaat van de regio.

Campo de Borja

Campo de Borja is een wijnstreek in de provincie Zaragoza, in het noordoosten van Spanje. De regio staat bekend om het produceren van rode wijnen van hoge kwaliteit, voornamelijk gemaakt van de Garnacha druivensoort, die gedijt in het droge, continentale klimaat van de regio.

Jerez

 

Jerez is gelegen in de regio Andalusië in Zuid-Spanje. Deze regio staat bekend om zijn versterkte wijnen, waaronder sherry. Sherry is typisch een droge, lichte wijn met een nootachtige smaak en wordt vaak geserveerd als aperitief of bij tapas.

La Mancha

 

La Mancha is gelegen in Midden-Spanje. Deze regio staat bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de druivensoorten Tempranillo en Garnacha. Deze wijnen zijn typisch medium-bodied en fruitig, met een soepele, gemakkelijk drinkbare smaak.

Navarra

Navarra is een wijnstreek in het noorden van Spanje, net ten oosten van de bekendere regio Rioja. De regio staat bekend om het produceren van een reeks hoogwaardige wijnen, waaronder rode, witte, rosé- en dessertwijnen.

Penedès

Penedès is een wijnstreek in het noordoosten van Spanje, in de provincie Catalonië. De regio staat bekend om het produceren van een verscheidenheid aan wijnen van hoge kwaliteit, waaronder mousserende, witte en rode wijnen, gemaakt van zowel inheemse als internationale druivensoorten.

Priorat

 

Priorat is gelegen in Catalonië in het noordoosten van Spanje. Priorat staat bekend om zijn gedurfde, complexe rode wijnen gemaakt van een mix van druivensoorten, waaronder Garnacha en Carignan. Deze wijnen staan bekend om hun rijke, volle smaak en hoog tanninegehalte.

Rías Baixas

 

Rías Baixas is gelegen in Galicië in het noordwesten van Spanje. Rías Baixas staat bekend om zijn frisse, verfrissende witte wijnen gemaakt van de Albariño-druif. Deze wijnen zijn typisch licht van body en fruitig, met tonen van citrus en steenfruit.

Ribera del Duero

 

Ribera del Duero is gelegen in de vallei van de rivier de Duero in het noorden van centraal Spanje. Ribera del Duero staat bekend om zijn volle rode wijnen gemaakt van de Tinto Fino-druif. Deze wijnen zijn typisch intens en smaakvol, met tonen van donker fruit en een lange, gladde afdronk.

Rioja

 

Rioja is gelegen in het noorden van Spanje, het is een van de beroemdste wijnregio's van Spanje. Rioja produceert voornamelijk rode wijnen gemaakt van de Tempranillo-druif, die bekend staan om hun rijke, fruitige smaak en kruidige tonen. Rioja-wijnen worden vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor ze een kenmerkende smaak en aroma krijgen.

Somontano

Somontano is een wijnstreek in de uitlopers van de Pyreneeën in het noordoosten van Spanje. De regio staat bekend om het produceren van een verscheidenheid aan wijnen van hoge kwaliteit, waaronder rode, witte en roséwijnen, gemaakt van zowel inheemse als internationale druivensoorten.

Utiel-Requena

Utiel-Requena is een wijnstreek gelegen in de provincie Valencia, in het oosten van Spanje. De regio staat bekend om het produceren van een verscheidenheid aan rode en witte wijnen, waarbij rode wijnen het meest worden geproduceerd.

Valencia

Valencia is een wijnstreek in het oosten van Spanje, in de provincie Valencia. De regio staat bekend om het produceren van een verscheidenheid aan rode, witte en roséwijnen, gemaakt van verschillende druivensoorten.

 

Slovenië

 

Slovenië is een klein land in Midden-Europa met een lange geschiedenis van wijnmaken. Sloveense wijnen staan bekend om hun hoge kwaliteit en unieke smaken, die worden beïnvloed door het gevarieerde landschap en klimaat van het land.

Enkele van de meest populaire druivensoorten die in Slovenië worden verbouwd, zijn Rebula, Malvasia, Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Muscat. Slovenië is echter misschien het best bekend om zijn inheemse druivensoorten, zoals Refošk, Teran en Žametna črnina.

Podravje

Podravje ligt in het noordoostelijke deel van Slovenië en staat bekend om het produceren van mousserende wijnen en zoete wijnen.

Posavje

Posavje ligt in het zuidoosten van Slovenië en staat bekend om zijn rode wijnen.

Primorska

Primorska ligt in het zuidwesten van het land en staat bekend om het produceren van hoogwaardige witte wijnen.

United Kingdom

Het Verenigd Koninkrijk staat van oudsher niet bekend als een wijnproducerend land vanwege het koele klimaat en de beperkte druiventeeltgebieden. In de afgelopen jaren is het Verenigd Koninkrijk echter uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wijnindustrie, met een groeiende reputatie voor het produceren van mousserende wijnen van hoge kwaliteit.

De belangrijkste druivensoorten die in het VK worden verbouwd, zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, die worden gebruikt om traditionele mousserende wijnen te produceren die vaak worden vergeleken met Champagne. Andere druivensoorten die in het V.K. worden verbouwd, zijn Bacchus, Seyval Blanc en Pinot Gris.

De belangrijkste wijnbouwgebieden in het Verenigd Koninkrijk bevinden zich in het zuidoosten van Engeland, waaronder Kent, Sussex en Hampshire. Deze gebieden profiteren van een gematigd klimaat en kalkrijke bodems, die ideaal zijn voor de druiventeelt. Enkele van de meest bekende Engelse mousserende wijnproducenten zijn Nyetimber, Ridgeview en Chapel Down. Naast mousserende wijnen produceren sommige Engelse wijnhuizen ook stille wijnen, zoals Bacchus en Pinot Noir.

Uruquay

Uruguay is een klein land in Zuid-Amerika en staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen, met name Tannat-wijnen. Het klimaat in Uruguay is ideaal voor de druiventeelt, met warme dagen en koele nachten, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen.

Tannat is de meest aangeplante druivensoort in Uruguay en wordt vaak gebruikt om volle rode wijnen te produceren die rijk zijn aan tannines en een diepe kleur hebben. Andere druivensoorten die in Uruguay worden verbouwd, zijn onder meer Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah, evenals witte druivensoorten zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay en Albariño.

Canelones

Canelones is het grootste wijngebied van Uruguay en staat bekend om de productie van enkele van de beste Tannat-wijnen van het land.

Montevideo

Montevideo ligt dicht bij de kust en produceert een verscheidenheid aan verschillende druivensoorten.

San José

San José ligt dicht bij de wijnstreek Canelones. San José staat bekend om zijn lichtere, meer delicate wijnen.

Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een land met een lange geschiedenis van wijnmaken, die teruggaat tot de 17e eeuw toen de Nederlanders zich voor het eerst in de Kaapregio vestigden. Tegenwoordig is Zuid-Afrika een van 's werelds grootste wijnproducenten en staat het bekend om het produceren van een breed scala aan kwaliteitswijnen, van rijke en volle rode wijnen tot knapperige en verfrissende witte wijnen. De wijngebieden van Zuid-Afrika bevinden zich voornamelijk in de West-Kaap, die een mediterraan klimaat heeft met warme, droge zomers en koele, natte winters. De regio is opgedeeld in verschillende wijndistricten, elk met zijn eigen unieke terroir en druivensoorten.

De meest aangeplante druivensoort in Zuid-Afrika is Chenin Blanc, die wordt gebruikt om een reeks witte wijnen te produceren, waaronder droge en niet-droge stijlen, evenals mousserende wijnen. Andere witte druivensoorten die in Zuid-Afrika worden verbouwd, zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay en Viognier. Zuid-Afrika staat ook bekend om het produceren van een verscheidenheid aan rode wijnen, waaronder Cabernet Sauvignon, Pinotage (een hybride van Pinot Noir en Cinsault), Shiraz (Syrah) en Merlot. Met name pinotage is een unieke Zuid-Afrikaanse druivensoort met een onderscheidend smaakprofiel en wordt vaak gebruikt om gedurfde en pittige rode wijnen te produceren.

De Breede River Valley 

De Breede River Valley ligt ten oosten van de kuststreek en staat bekend om zijn warme, droge klimaat, dat ideaal is voor het produceren van rijke en volle rode wijnen. De regio is verdeeld in verschillende wijndistricten, waaronder Worcester, Robertson en Swellendam.

De Klein Karoo

De Klein Karoo is een klein wijngebied landinwaarts van de kuststreek en staat bekend om zijn hete, droge klimaat, dat ideaal is voor het produceren van versterkte wijnen zoals portwijnen en Muscat.

De Noordkaap - Northern Cape

De Noordkaap is de droogste regio van Zuid-Afrika en is de thuisbasis van de Orange River Wine Region, die bekend staat om zijn dessertwijnen en cognac.

Kuststreek - Coastal Region

De kuststreek ligt ten zuiden van de Westkaap en is opgedeeld in verschillende wijndistricten, waaronder Cape Point, Darling en Walker Bay. De regio wordt beïnvloed door de koele zeebries, die een zeeklimaat creëert dat ideaal is voor het produceren van elegante en aromatische witte wijnen.

Swartland

Swartland is een wijngebied ten noorden van Kaapstad in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. De regio staat bekend om zijn droge, hete klimaat en ruige, op graniet en leisteen gebaseerde bodems, die ideaal zijn voor het produceren van volle, rijke en kruidige wijnen.

Swartland is relatief nieuw in de Zuid-Afrikaanse wijnwereld en kreeg bekendheid in de vroege jaren 2000 toen een groep jonge wijnmakers begon te experimenteren met oude, verwaarloosde wijngaarden in het gebied. Vandaag de dag staat Swartland bekend als een van de meest dynamische en opwindende wijnregio's van Zuid-Afrika, met een focus op het produceren van kleinschalige, ambachtelijke wijnen die het unieke terroir van het gebied laten zien.

Stellenbosch

Stellenbosch is een van de belangrijkste wijngebieden van Zuid-Afrika en ligt net ten oosten van Kaapstad in de Westkaap. De regio is vernoemd naar de stad Stellenbosch, een van de oudste steden in Zuid-Afrika en de thuisbasis van de op één na oudste universiteit van het land.

Stellenbosch staat bekend om het produceren van een breed scala aan wijnen van hoge kwaliteit, waaronder rode wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinotage, evenals witte wijnen gemaakt van Chardonnay, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. De regio heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters, wat ideaal is voor de druiventeelt.

Westkaap - Western Cape

De Westkaap is het grootste en belangrijkste wijngebied van Zuid-Afrika en herbergt verschillende kleinere wijndistricten, waaronder Stellenbosch, Paarl, Franschhoek en Constantia. De regio staat bekend om zijn mediterrane klimaat, met warme, droge zomers en koele, natte winters, wat ideaal is voor de druiventeelt.

Worcester

Worcester is een wijngebied gelegen in de Breede River Valley, net ten oosten van de stad Worcester in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. De regio staat bekend om zijn hete, droge klimaat, dat ideaal is voor het verbouwen van druiven, en de diversiteit aan grondsoorten, wat bijdraagt aan de complexiteit en het karakter van de wijnen die in het gebied worden geproduceerd.

Worcester is een groot wijngebied, met een oppervlakte van meer dan 12.000 hectare en herbergt een breed scala aan druivensoorten, waaronder Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. De wijnen die in Worcester worden geproduceerd, zijn doorgaans vol en rijk, met een goede balans tussen fruit en zuurgraad.