Jura

Jura

Franse Jura wijnen

Jura is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk, bekend om het produceren van onderscheidende wijnen met unieke smaken en aroma's. De regio ligt tussen Bourgondië en Zwitserland en vertoont enkele overeenkomsten met beide regio's op het gebied van wijntradities en gebruikte druivensoorten.

Jura-wijnen worden voornamelijk gemaakt van vier druivensoorten: Savagnin, Chardonnay, Poulsard en Trousseau. Savagnin is een witte druivensoort die wordt gebruikt om de beroemdste wijn van de regio, Vin Jaune, te maken. Deze wijn rijpt minimaal zes jaar in eikenhouten vaten en heeft een uitgesproken nootachtige smaak met tonen van kruiden en citrus. Chardonnay wordt gebruikt om de witte wijnen van de regio te maken, die knapperig, droog zijn en aroma's hebben van groene appel, peer en citroen. Poulsard en Trousseau zijn rode druivensoorten die lichte wijnen produceren met aroma's van rood fruit en kruiden.

Een van de unieke wijnbereidingstechnieken die in de Jura worden gebruikt, is sous voile-rijping, waarbij de wijn in eikenhouten vaten wordt bewaard en een laag gist, flor genaamd, zich aan de oppervlakte laat ontwikkelen. Deze techniek resulteert in een uitgesproken smaakprofiel en aroma dat kenmerkend is voor Jura-wijnen.

Filter
Aflopend sorteren

10 Items

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst
Filter
Aflopend sorteren

10 Items

per pagina
Bekijken als Rooster Lijst