Opgericht door dezelfde families die Cartoixa in 1840 kochten, vormen de wijnen van Cellers de Scala Dei de ware geschiedenis van de wijn uit Priorat. Deze kelder produceerde in 1878 de allereerste flessen wijn in de Priorat, die naar de Wereldtentoonstelling van Parijs werden gestuurd. De wijnen worden nog steeds gerijpt in de oude kartuizers kelders, daterend uit de 17e eeuw.
De druiven waarvan de wijnen van Scala Dei worden gemaakt, zijn afkomstig van wijngaarden die gemiddeld 50 jaar oud zijn. Ze beslaan bijna 70 hectare, verdeeld over 41 verschillende wijngaarden. Sommige landgoederen liggen tussen 400 en 800 meter boven de zeespiegel, waardoor ze de hoogste wijngaarden in Priorat zijn. Er zijn 3 bodemsoorten, lei, klei en kalkhoudend, en, vanwege het ruige terrein in de omgeving, hebben ze allemaal verschillende oriëntaties. Deze eigenschappen geven een breed scala aan nuances in de wijnbereiding. Ze besteden aandacht aan de kleinste details binnen de productie, aangezien het dezelfde kelder is die het land rechtstreeks controleert en bewerkt.